Сигнализирай!

Унгария блокира транша от извънбюджетната военна подкрепа на ЕС за Украйна

Gospodari.com
Gospodari.com
18.05.2023 г.
18
0

Унгария блокира транша от извънбюджетната военна подкрепа на ЕС за Украйна. За това съобщи Euroactiv.

Будапеща не одобри изплащането на следващия транш от военна подкрепа за Украйна. Тя беше предоставена в рамките на Европейския механизъм за подпомагане на мира (EPF).

Евродепутати искат да блокират 20 милиарда евро средства за Унгария заради Орбан

EPF, създаден през 2021 г., е извънбюджетен инструмент, насочен към подобряване на способността на ЕС да предотвратява конфликти, да изгражда мир и да укрепва международната сигурност.

„Унгария не е съгласна с факта, че Европейският съюз, заедно с други съществуващи инструменти, използва Европейския механизъм за подкрепа на мира единствено по отношение на Украйна. Това не позволява насочването на достатъчно средства за насърчаване на интересите на ЕС в други области“. Това коментираха от кабинета на правителствения говорител в имейл до Ройтерс.

Изявлението е относно репортаж на италианските медии по въпроса, в който се споменава сумата на транша – 500 милиона евро.

В него се казва, че други области, в които могат да се използват средствата, включват Балканите или Северна Африка.

„За унгарското правителство е от решаващо значение тези въпроси да бъдат изяснени. Затова то не одобри изплащането на следващия транш от EPF“, добави офисът на говорителя.

ЕС е предоставил общо около 3,6 милиарда евро за военна подкрепа за Украйна досега в рамките на EPF.

Унгария, която е член на ЕС, а също и на НАТО, отказа да предостави каквото и да е военно оборудване на своята съседка, която беше нападната от руски сили през февруари 2022 г. Будапеща също многократно критикува санкциите на ЕС срещу Русия, които всички 27 страни от ЕС също трябва единодушно да одобрят. Но в крайна сметка подкрепи всички договорени мерки досега.

Унгария е в спор с Брюксел, тъй като блокът е спрял всякакви плащания от фондовете на ЕС за възстановяване, докато националистическото правителство на страната не приложи реформи за подобряване на съдебната независимост и справяне с корупцията.

На власт от 2010 г., премиерът Виктор Орбан влезе в сблъсък с ЕС и неговия изпълнителен орган, Европейската комисия, заради това, че Будапеща ограничава правата на мигрантите. Както и затяга държавния контрол върху неправителствени организации, академици, медии и съдилища.

Заглавна снимка: Kremlin.ru

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.