Сигнализирай!

Путин и Ердоган се срещат в Русия

Gospodari.com
Gospodari.com
01.09.2023 г.
20
0

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган се срещат в Русия. Срещата ще бъде на 4 септември в Сочи, посочиха от Кремъл.

Какво ще обсъждат лидерите на двете страни

Според турски източници президентите на двете държави ще обсъждат нова сделка за износа на зърно от Украйна. Москва се изтегли от предишното споразумение и постави редица условия, за да бъде договорено ново. Преговорите на практика не са спирали, като отново Турция и ООН са водещи в дипломатическите усилия, информира NOVA.

Изпратихме на Русия набор от конкретни предложения, които биха позволили да се поднови сделката за износ през Черно море. Смятаме, че тази сделка е от ключово значение - прави пазарните условия по-добри, сваля цените и позволява по-широк достъп на редица развиващи се страни, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Снимка: iStock

Подчерта обаче, че подновяването на сделката трябва да е стабилно.

Не можем да имаме сделка, която непрекъснато да отива от криза в криза, да се спира и подновява. Трябва ни работещо решение, от което да извличат полза всички”, обясни генералният секретар на ООН.

Сделката е важна, защото нарушаването на износа на зърно от Източна Европа повишава цените в световен мащаб. Това е голям проблем за по-бедните държави, които не могат да си позволят по-скъпата пшеница и царевица.

САЩ търсят алтернативни пътища на износ на зърно от Украйна (видео)

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.