Сигнализирай!

Вижте колко бързо се движат самолетите в действителност (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
08.09.2023 г.
602
0

Вижте колко бързо се движат самолетите в действителност. Очевидно самолетите летят бързо. Но тъй като те обикновено са много далеч, не винаги е толкова ясно колко бързо всъщност се движат, когато са във въздуха.

Но заснето видео показва реалната скорост и колко бързо всъщност се движи пътнически самолет, когато не го гледаме от толкова голямо разстояние.

Всъщност има име за ефекта, който ни кара да се чувстваме така, сякаш самолетите не летят толкова бързо, когато очевидно е така. Нарича се Motion Parallax и се основава на това колко бързо се движи обект през нашето зрително поле.

Това видео обаче заобикаля Motion Parallax и показва колко бързи са самолетите в действителност, пише LADbible.

https://www.youtube.com/shorts/T3T4nylvcBA

Всъщност Boeing 737, който се вижда във видеото, има скорост от ~877 км в час. Нищо чудно, че профучава толкова бързо.

Интересно е, че от гледна точка на въздухоплаването това дори не е толкова бързо. Да, бързо е, но има много видове самолети, способни да развиват и по-високи скорости.

Скоростта на свръхзвуковия пътнически самолет Concorde например е малко над ~2 157 км в час, което му позволяваше да пресича Атлантика за рекордно време.

Спиращо дъха видео показва как самолети кацат на сантиметри от плажуващи туристи (видео)

Снимка: iStock

Но дори и това бледнее в сравнение с най-бързия самолет, произвеждан някога - Lockheed Martin SR-71 Blackbird. Първоначално проектиран и произведен през 60-те години на миналия век, SR-71 е предназначен за използване като разузнавателен самолет на големи височини.

Той е оборудван със стелт технология, но също така е толкова бърз, че всъщност може да изпревари ракети земя-въздух. Измерената му максимална скорост е ~3 540 км в час.

Това са наистина удивителни скорости. Спрямо тези самолети можем да сравним Boeing 737 с охлюв. Въпреки това скоростта му е много висока, съдейки от видеото.

Boeing 737 се движи толкова бързо, че дори изглежда нереално.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.