Сигнализирай!

Депутатите приеха създаването на комисия за сигурността на машинния вот

Gospodari.com
Gospodari.com
21.09.2023 г.
18
0

Депутатите приеха създаването на комисия за сигурността на машинния вот. Te взеха решението преди минути в рамките на днешното заседание на Народното събрание.

"За" гласуваха 143 народни представители, двама бяха против, а никой не се въздържа.

Официалното ѝ име е Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване. Не е изненада, че комисията е предложена от виден представител на т. нар. хартиена коалиция. Проектът е внесен от Корнелия Нинова и група народни представители от „БСП за България“.

НА ЖИВО: Протест след решението за връщане на хартиената бюлетина (видео)

Идеята е временната комисия да се състои от 12 народни представители – по двама от всяка парламентарна група. Тя се създава за срок от три месеца, предвижда проекторешението.

В мотивите към него се посочва, че следва да бъдат гарантирани възможностите всеки гражданин да гласува, гражданите да имат сигурност, да са убедени и да вярват, че резултатът, който обявява изборната администрация, отговаря на реалния вот и равнопоставеността на участниците в изборите. Както и правилата да не дават предимство на определен участник или участници и да са във вреда на други. И още: че проведените от юли 2021 г. до днес избори - четири за народни представители за Народно събрание и едни за президент и вицепрезидент на републиката, сочат, че тези елементи все още не са осигурени изцяло.

„Такова е усещането на голямата част от гражданите, упражнили правото си на глас, такива са и част от изводите от направените експертни анализи“. Така се мотивират вносителите.

Депутати от повечето парламентарни групи подкрепиха проекта - дори тези, които са твърдо "за" единствено и само машинно гласуване. Мотивът им беше, че това ще внесе повече прозрачност и ще докаже предимствата на машинното гласуване.

Ретроспекция

В края на миналата година със 123 гласа “за” ГЕРБ, БСП и ДПС възродиха хартиената бюлетина и изцяло отмениха досегашното машинно гласуване. И то въпреки че по-рано гласуваха текстове, уреждащи именно него. Така трите партии напълно зачеркнаха аргумента, с който до момента защитаваха връщането на хартиената бюлетина, а именно гласоподавателите им да имат избор по какъв начин да упражнят правото си на вот.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.