Сигнализирай!

Асен Василев запозна Кристалина Георгиева с напредъка на България към еврозоната

Gospodari.com
Gospodari.com
14.02.2024 г.
9
0

Асен Василев запозна Кристалина Георгиева с напредъка на България към еврозоната. Вчера финансовият министър беше на среща с директора на Международния валутен фонд във Вашингтон.

Фокусът на техният разговор е била именно готовността на държавата ни за присъединяването към еврозоната, посочват от Министерството на финансите. Тема на срещата бяха и финансови и икономически въпроси от глобален и регионален характер. 

Одобриха българския дизайн на еврото (снимки)

Финансовият министър потвърди, че 01.01.2025 г. остава целева дата за влизането.

Снимка: Министерство на финансите

Двамата обсъдиха всички аспекти от подготовката на страната ни за влизане в еврозоната, сред които техническата готовност на финансовия сектор, на банките и на администрацията и стартирането на публична информационна кампания.

10 разпространени лъжи за еврото и истината за тях

За техническите критерии за членство Василев отбеляза, че с 22% дълг спрямо БВП страната ни е на второ в ЕС сред страните с най-нисък дълг. Бюджетният дефицит за 2023 г. е 2,2% от БВП, а в бюджета за 2024 г. е заложен дефицит до 3%, което е напълно в Маастрихтските критерии.

Единствената референтна стойност, на която страната ни не отговоря в момента, е тази за инфлацията. Василев запозна Кристалина Георгиева с мерките, предприети от правителството, за намаляване на инфлацията.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.