Сигнализирай!

Космонавтка от Беларус, руснак и американка кацнаха на МКС (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
26.03.2024 г.
9
0

Космонавтка от Беларус, руснак и американка кацнаха успешно на Международната космическа станция (МКС), предават световните агенции. Руският космически кораб "Союз" излетя преди три дни от космодрума Байконур в Казахстан. Първоначалното изстрелване беше планирано за четвъртък, но излитането беше отложено за събота в последния момент поради технически причини.

Снимка: стопкадър/видео

Екипажът се състои от американския астронавт Трейси Дайсън, опитния руски космонавт Олег Новицки и Марина Василевски – първата жена космонавт от Беларус на Международната космическа станция, пише bTV.

Към тях на станцията се присъединиха астронавтите на НАСА Лорал О'Хара, Мей Доминик, Майк Барат и Жанет Епс и руснаците Олег Кононенко, Николай Чуба и Александър Гребенкин.

Дайсън е на Международната космическа станция за трети път. Там ще прекара шест месеца, преди да се върне на Земята през септември с Кононенко и Чуба, които ще завършат своята едногодишна мисия.

Василевска ще прекара 12 дни на Международната космическа станция и ще се върне на Земята с О'Хара.

Космическата станция, която беше символ на стоплянето на отношенията в името на науката след Студената война, сега е една от последните области на сътрудничество между Русия и Запада, след началото на войната в Украйна.

Снимка: стопкадър/видео

НАСА и нейните партньори се надяват да продължат да експлоатират станцията до 2030 г.

"Союз" беше единственият начин да се стигне до Международната космическа станция. От няколко години транспортът се извършва и от американската частна компания SpaceX на милиардера Илон Мъск.

Всичко това не помрачи амбициите на Русия. Тя иска да прекрати участието си в Международната космическа станция през следващата година. Страната ще се концентрира върху изграждането на собствена космическа станция.

Русия напуска МКС и създава своя орбитална станция

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.