Сигнализирай!

Кенсъл културата в България: Канселираме ли, или прощаваме бързо? (Коментарът на редактора)

Gospodari.com
Gospodari.com
27.03.2024 г.
15
0

Кенсъл културата в България: Канселираме ли, или прощаваме бързо? Къса ли е паметта на българския народ? Или всъщност умеем да прощаваме, но горчивият привкус остава по раздразнените ни гърла? С примери ще си отговорим на въпросите.

Затъпяваме ли от “умните” технологии? (Коментарът на редактора)

“Лесно се стига до върха” е твърдение, което, макар и банално, е доста релевантно за българския шоубизнес. България е държава с неголямо население и малка площ, което позволява лесното превръщане в “звезда” и навлизане в шоубизнеса. Разбира се, методите са различни, някои отнемат повече време, старание и усилие. А други - няколко секунди в излагане, които те превръщат в сензация. За колко дълго обаче?

Мястото на върха не понася на всеки. Много индивидуалисти страдат от мания за величие и цел номер едно да бъдат известни. Готови са дори с цената на собствените си принципи и морални качества, само и само да го постигнат. Когато обаче се изкачат до върха, често си задават въпроса “ами сега накъде?” Самозабравят се, смятат, че всичко им е позволено, предприемат грешни ходове. Точно там всъщност се появява кенсъл културата - урокът на всяка публична личност. 

Кенсъл културата е наказателно действие от страна на обществото спрямо известен човек, който е допуснал грешка - волна или неволна. Често засягаща действия, непристойни за пример, водещи до прекратяване на подкрепа към този човек. Канселирането дори срива репутации и кариери. Сваля звезди от върха. Изтрива години труд за секунди. Такова е твърдението за движението на отказа по целия свят. Дали обаче в България нещата стоят по същия начин? 

Примерите

Примерите са цветущи, ситуациите са различни, но всички тези известни на обществото личности са предприели действия, които са довели до канселиране. Колко дълго е продължило то обаче? До днес? Българите с къса памет ли сме, или с огромно желание да прощаваме? Нека заедно си ги припомним: 

Дивна - момичето, което ни шашна с таланта си в предаването “Пей с мен”, завладя сърцата ни с гласа си и ни зарази с хита си “Ти не можеш да ме спреш”. Превърнала се от толкова малка в голяма звезда, Дивна бе в светлините на прожекторите с излизането на всеки свой хит. До 2018 - годината, в която я канселирахме като общество. Годината, в която Дивна катастрофира по пътя Русе-София. Несъобразена скорост, мокра пътна настилка и неправилна маневра за изпреварване доведоха до удар, който причини сериозни счупвания на десния крак на спътничката ѝ Кристин. Дотолкова сериозна травма, че кракът ѝ за малко не е ампутиран. Кариера в своя пик, място на върха, хитове, фенове, щастие - всичко рухва за секунди. Грешка в шофирането, довела до сериозни последствия. Българското общество - разярено. Всички, сочещи с пръст Дивна, която е публична личност и която трябва да бъде пример на феновете си тийнейджъри.

Момичето, наранило най-добрата си приятелка

Дивна е конкретен канселиран човек в България, макар и самата тя да допринесе за това да се случи. Защото има съвест, защото тежестта и отговорността да бъдеш пример са част от съзнанието ѝ. Защото прецени, че е правилно да осъзнае грешката си и да се скрие от прожекторите. А ние я канселирахме, 5 години по-късно Дивна не е осъдена за стореното според закона. Но е осъдена за стореното, според обществото - песните ѝ вече не достигат толкова до масовката, не можем да я чуем по радиото ежедневно, не говорим за нея. Дивна остава момичето, наранило най-добрата си приятелка. А не момичето, пеещо “ти не можеш да ме спреш да танцувам цяла нощ.”

И още

Делян Пеевски - човек, на когото се приписват толкова влияние и смъртни грехове, че със сигурност митът за него изобщо не е мит. А удивителна действителност. Съществуване в българското общество, което е в постоянен водовъртеж - канселиране, опрощаване, пак канселиране и безнадеждно полузабравяне. Въпреки че цяла България е наясно с престъпните схеми на Пеевски, обществото все още не може да канселира изцяло личността му. В продължение на няколко години той беше извън медийния обсег, но през 2023 отново се завърна в Парламента, за да възстанови политическата си кариера. А ние някак му опростихме всички грехове и забравихме как го канселирахме заради безочието му. Да, паметта ни е болезнено къса. 

Андре Токев - от известен шеф готвач, собственик на шест ресторанта и ментор в кулинарни предавания, до човек с ефективна присъда заради шофиране с 1,9 промила алкохол в кръвта. Присъда, която едва ли българският народ ще забрави, защото го накара да канселира шеф Токев. Цялото медийно съдържание бе изпълнено с тази безотговорна постъпка, причинена от известна личност. 2 години по-късно Андре пое вината си, излежа присъдата си и иска да се завърне като преди. Дори е водещ на детско кулинарно предаване. Токев е пример за човек, който иска да изкупи вината си и да се отърси от канселирането си. Склонни ли сме обаче да му простим? 

Къса памет

Диона - певица с различни жанрови разновидности, но с една цел - да провокира. Част от чалга културата в България, която често живее над закона, купонясва диво и обезпокоявано завладява младото поколение. Отново влязла в медийното пространство заради безотговорността си да шофира под влиянието на наркотични вещества. Арестувана за 24 часа, но заредена с нагласата, че скандалът продава и трябва да се използва. Ситуацията с Диона е показател за опит за канселиране. Защо опит? Защото певицата не само не се почувства виновна за стореното, а напротив - на следващата вечер бе на участие. Всичко това докато продължава да коментира с ирония и да неглижира престъплението си. Присъда - няма. Канселиране - няма. Паметта ни - къса, а прошката - дори и непоискана, дадена. 

Успех - нулев

Кенсъл културата в България няма такъв успех, защото обществото ни разполага с неимоверната сила да неглижира всичко случващо се около него. Палим бързо, разяряваме се, протестираме. Но шумът е кратък. Бързо отминава яростната ни вълна и лесно отмятаме с ръка проблема. Кенсъл културата е необходима. Да, всеки заслужава втори шанс за стореното. Всеки заслужава да стартира живота си наново. Но когато покаже, че съжалява и че има съвестта да се замисли над грешката си. Дивна и Токев са такъв пример. Известни личности, канселирани заради грешките си, но осъзнаващи каква отговорност носят пред обществото. Диона и Пеевски - обратният пример. Неосъзнаващи грешките си и чакащи просто бумът около тях да отмине. 

Канселирането ни помага да отсяваме доброто от лошото. Правилното от грешното. Хубаво ще бъде обаче известните личности да се страхуват да не попаднат в този лист, да имат притеснение от общественото мнение и силата му. А това зависи от самите нас. Нека имаме мнение, не съдим прибързано и бъдем добри учители, защото всеки прави грешки. Но не всеки успява да се поучи от тях! 

Видео: Youtube/Scripps News

Автор: София Спасова

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.