Сигнализирай!

Депутатите излишно загубиха един ден в Парламента (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
21.05.2024 г.
6
0

Депутатите излишно загубиха един ден в Парламента. Както и се очакваше, изслушването на премиера Димитър Главчев за осъвременяването на пенсиите, не роди нищо полезно по темата.

Взеха окончателно решение за увеличаването на пенсиите

В полупразната зала, само ПП-ДБ му задаваха въпроси по темата на изслушването. А Главчев само повтаряше, че пенсиите ще се увеличат с 11%. Пенсионерите обаче вече знаят това, защото от една седмица има окончателно решение на надзорния съвет на НОИ.

ПП-ДБ опитаха да развият в пленарна зала допълнителна интрига със сайта на НОИ, в който след скандала беше редактиран текст за осъвременяването. Но Главчев не се поддаде. Премиерът не призна вина за това, че кабинетът мълча три дни, преди да внесе успокоение, че пенсиите ще бъдат осъвременени с 11%, както е предвидено. А не с 10%, колкото се получаваше след излизането на окончателните данни за инфлацията. И за осигурителния доход през 2023 г. Георги Ганев го попита "това просто случка ли беше или опит за промяна в прилагането на швейцарското правило". Но Главчев увери, че се въздържат не само от промени в осигурителния кодекс, а и въобще. И че се придържат към задачата си да осигурят "честни и прозрачни избори".

снимка: БТА

Проблемът с тока

Основната енергия на депутатите отиде за предизборни изказвания и заяждания. А също и за упорити усилия от страна на БСП да прокара темата за цената на тока в дневния ред на заседанието. Асен Василев няколко пъти натърти, че ГЕРБ и ДПС опитват да върнат държавата към модела на постната пица, с което си издейства коментар от Павела Митева (ИТН) да не му липсва пицата с кристали. Не се пропуснаха и пуделите, кеша и пр. "Пуделите сте вие. А българският народ живее сега една идея по-добре от екзистенц-минимума, до който го бяхте докарали", върна им Василев.

Видео: Facebook/Народно събрание на РБ

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.