Сигнализирай!

Сбъркана комуникация на политици и институции с журналисти и граждани създава усещане за сплашванe

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
425
0

Асоциацията на европейските журналисти – България призовава политиците, обслужващите ги пиари и институциите да се придържат към професионалните методи на общуване с медиите и журналистите и да избягват всякакви форми на сплашване, а МВР и прокуратурата да вземат всички мерки за защита на журналистите.

Журналистката Полина Паунова посочи в социалните мрежи, че в петък сутрин е получила видеообаждане от лидера на ДПС (Ново начало) Делян Пеевски, който изпратил “целувки” за “неговата приятелка Поли Паунова”. Обаждането идва след статус във Фейсбук на Паунова, в който тя коментира тиражираните твърдения, че Пеевски може да е напуснал страната, но също и след множество критични статии за политика, подписани от Паунова.

Нападението срещу журналистиката е нападение срещу демокрацията (видео)

Тази постъпка освен да покаже, че Пеевски е в България, създава и усещане за сплашване и би могла да има смразяващ ефект върху други журналисти. Дългогодишен медиен магнат, санкциониран по американския глобален закон Магнитски, неуспял председател на ДАНС, но със сериозно влияние в службите, правосъдната система и силовите ведомства, Пеевски е политик, който се ползва с репутация на силна фигура, която смачква опонентите си. Личното обаждане до критичен журналист, не за да му отговори на въпроси, а само за да се покаже и да прати „целувки“, излиза извън професионалния начин на общуване политици-медии може да се тълкува като опит за сплашване в мафиотски стил.

В последните седмици ставаме свидетели и на други подобни злоупотреби от страна на политици. Пример за това е участието на Костадин Костадинов в сутрешния блок на БТВ, в което той се опита да се разправи с водещата Мария Цънцарова. Въпреки че от телевизията защитиха журналистката, след това дадоха още два пъти трибуна на Костадинов в другите си две най-гледани предавания. Това създаде усещане у много журналисти, че дори да получат формална защита, насилниците политици винаги ще са в привилегирована позиция и няма да претърпят реални последствия.

Не можем да не споменем и факта, че за първи път в най-новата история на България, полицията си позволи да разпитва зрители на филм защо са си купили билет за кино. Става дума за филма на блогъра Любомир Жечев, посветен на атракциона “Исторически парк”, свързан с ПП “Величие”. Вместо да разследват описаните във филма предполагаеми измамни схеми на “Исторически парк”, властите започнаха проверка за измама срещу авторите на филма.

Мечтата на провалящите се политици - празни столчета вместо журналисти

Трябва да отбележим, че в Асоциацията на европейските журналисти – България получихме и отказ от Окръжната прокуратура във Варна да започне досъдебно производство по повод свидетелството на охранител в Историческия парк пред специализираната парламентарна комисия, че изпълнителният директор на парка Ивелин Михайлов му е наредил да се справи с разследващия журналист Йоан Запрянов. Прокуратурата във Варна пренебрегна това свидетелство за заплаха срещу живота на журналист, както пренебрегва и сигналите за нередности, свързани с “Историческия парк”.

Притеснителни сигнали дойдоха и от Габрово, където гражданската активистка и журналистка Надя Колева бе привиквана в полицията, заради жалби срещу нея от лица, чиито прякори се намират в списъци, за които се твърди, че са на купувачи на гласове. Тези списъци са препубликувани от Колева, която свидетелства за натиск върху себе си и дори за заплахи, които са ѝ били препредадени оттрети лица.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.