<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=109913" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Откриха 13 слу...

Швейцарците казаха “да” на закон, регулиращ употребата на Covid сертификатите

29 Ноември 2021
0 1324

Швейцарците казаха “да” на закон, регулиращ употребата на Covid сертификатите, предаде БНР, цитирайки световните медии.

Над 60% от швейцарците подкрепиха на референдум извънредните мерки на правителството срещу разпространението на коронавируса.

Мнозинството подкрепиха закон, който предвижда финансова помощ на засегнатите от Covid кризата и изискването на сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за влизане в барове, ресторанти и други публични събития.

Швейцарците казаха "да" на закон, регулиращ употребата на Covid сертификатите

Малко, след като гласуването приключи, стана ясно, че 63% от гласоподавателите подкрепят закона. С него се регулира употребата на така наречения Covid сертификат в Швейцария.

“Силно се доверявам на това, което прави парламентът и не виждам защо да не го подкрепим. Не разбирам защо критикуват този сертификат. Преди две години не можехме да си го представим, но сега това е инструментът, с който можем да се борим с пандемията, дори да не е идеален. Ваксините все още са най-силното ни оръжие срещу вируса, каквото и да казват хората, каквито и нови варианти да се появяват”, коментира швейцарец.

Швейцарците казаха "да" на закон, регулиращ употребата на Covid сертификатите
Снимка: AFP

За Швейцария референдумите са нещо обичайно, но не и този – на няколко политици беше сложена полицейска охрана след вълна от обиди и смъртни заплахи заради позицията им в подкрепа на сертификатите. Както и в цяла Европа, така и в Швейцария мярката предизвика гневни реакции, а критиците на сертификата твърдят, че с него се налага система на апартейд.  

Масови протести в Европа срещу Covid мерките (видео)

“Гласувах с “не”, защото това е ограничаване на личната свобода. Всеки е отговорен и се ваксинира така или иначе. Това ще създаде разселение между хората, които имат достъп до определени места с този сертификат и тези, които нямат. Не е добре това”, обяснява своя вот друг гражданин.

В очакване на протести след референдума е засилено полицейското присъствие около сградата на правителството и парламента в Берн.

Швейцарците казаха &#8220;да&#8221; на закон, регулиращ употребата на Covid сертификатите
Снимка: AFP

В Австрия този уикенд десетки хиляди протестират срещу задължителната ваксинация, въведена от правителството – първата държава-членка на Европейския съюз, която предприема подобна мярка.

Първа в Европа: Австрия въвежда задължителна ваксинация срещу Covid-19

Една от най-големите демонстрации беше в Грац, където вчера излязоха 25 хиляди души. В интервю за италианския “Кориере дела Сера” канцлерът Александър Шаленберг заяви, че правителството с тъга е наложило задължителната ваксинация и това е по-малката намеса, в сравнение с други алтернативи.

67% са ваксинираните в Австрия – един от най-ниските проценти за Западна Европа.

Утре в страната влиза в сила частичен локдаун, а училищата остават отворени.

Швейцарците казаха “да” на закон, регулиращ употребата на Covid сертификатите

Източник: БНР

Видео: France24

Снимки: AFP

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции