<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122786" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Четвърта сед...

Украинците у нас могат да получат еднократно 375 лeва помощ

19 Март 2022
0 406

Украинците у нас могат да получат еднократно 375 лeва помощ, пише в.Сега.

Ситуацията с бежанския поток от Украйна към България е под контрол. Осем пункта вече издават карти за временна закрила. Има деца, тръгнали на училище. Има хора, получили здравна помощ. Това обявиха днес от оперативния щаб на брифинг в Министерския съвет.

Регистрацията на хората за статут на временна закрила е първият критичен момент, докладва шефът на щаба полк. Валери Рачев. Първоначално усилията са насочени към осигуряване на пунктове за регистрация по границите, в големите центрове за бежанци в Русе, Варна, Бургас, София. Оттам нататък започва разширяване на системата от пунктове.

Следващият ни приоритет е разширяване на географията на настаняване и доближаването й до наличните работни места, каза полк. Рачев. Проучваме възможността да използваме комерсиален транспорт за придвижването им, допълни той.

Вълната в числа

В ЕС броят на избягалите от войната достигна 3,1 млн. души. Пикът, достигнат между 5 и 8 март, обаче е спаднал значително и дневният поток от хора в Европа в момента е около 100 000 души на ден.

У нас – 94 500 души са влезли, 50 000 са останали. Около 55% решават да останат, което е относително устойчива тенденция.

Вчера са преминали 4556 души, а 2356 са останали. Характерно за вчерашния ден е, че всички автобуси са дошли със запазени места на хората и директно са се насочили към хотелите.

Над 25 000 души са настанени по хотели, като осъществените нощувки до този момент са 85 240.

БДЖ са превозили близо 2000 украинци безплатно с наши влакове. Тези пътници се увеличават ежедневно с около 10%.

Огромно е натоварването на нашето РВД след затварянето на небето на Украйна и 200-километрова зона към Беларус и Русия за граждански полети. Трафикът над България се е увеличил с 40% от този момент нататък.

Два кораба с български екипажа остават блокирани в Украйна – единият е в Черномоск, а другият в Мариупол. Шестима моряци са се завърнали по суша у нас, останалите са на борда.

Има ли срок 31 март?

Министерският съвет и Държавната агенция за бежанците забъркаха пълна каша около срока, в който пристигналите у нас бежанци трябва да се регистрират за статут на временна закрила. Дни наред властите повтарят, че влезлите у нас украинци трябва да се регистрират за статут на временна закрила до 31 март. Този срок звучи абсурдно. Даването на статут още е технически невъзможно на много места. А и бежанският поток няма да приключи на тази дата. Сега се оказва, че срокът изобщо не важи за всички украинци, а само за лицата на чужди държави или без гражданство, които са пребивавали в Украйна в този конкретен момент и са тръгнали да бягат от войната. 

“Сега” се опита в четвъртък да получи разяснения от Министерския съвет и държавната агенция за бежанците за този срок. Той изрично беше посочен и пред депутатите от туристическата комисия в НС, като хотелиерите бяха предупредени да внимават дали настанените украинци при тях имат статут след 31 март, защото няма да могат иначе да получат отпуснатата помощ от 40 лв. за хранене и настаняване на ден.

Днес на брифинг на оперативния щаб срокът 31 март бе посочен единствено във връзка със заплащането на хотелиерите. Първият транш от 40 лв. на бежанец на ден – за всички настанени от 24 февруари до 31 март, ще се изплаща през април без значение каква регистрация имат украинците и дали въобще са регистрирани или пребивават като туристи у нас.

“До 31 март плащаме за всички бягащи от войната, настанени в регистрирани обекти”, увери зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. За нощувки през април обаче ще се плаща само ако хората имат регистрация за временна закрила. Това предполага, че хотелиерите ще изискат този статут от настанените при тях, за да не загубят парите.

Юристите

“Тълкуването за краен срок 31 март е напълно погрешно от правна гледна точка. За гражданите на Украйна и членовете на техните семейства, които не са украински граждани, няма срок, в който да е задължително да се регистрират в България като лица под временна закрила. Ако желаят да се възползват от временната закрила в България, този кръг от лица могат да го направят във всеки един момент преди да изтекат 90-те дни на бевзизовия режим след влизането им в страната”, написаха в позиция до “Сега” юристите на Българския хелзинкски комитет.

От комитета изтъкват, че въпросният срок – 31 март, който фигурира в решението на Министерския съвет за предоставяне на временна закрила, се отнася единствено до чужденците-граждани на трети страни, които не са украински граждани и които са пребивавали в Украйна преди избухването на войната на основание разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване (ПМЖ) и които имат затруднения да отпътуват от България до своите държави на произход. В решението на МС наистина се визира ограничена група хора, но никой до този момент от представителите на властта не е правил това разграничение.

“Лицата с чуждо гражданство или без гражданство, напуснали Украйна в резултат на военните действия и влезли и останали на територията на Република България, получават временна закрила, считано от 24 февруари 2022 г. до изричното им волеизявление за ползване на временна закрила, но не по-късно от 31 март 2022 г.”, пише в решението. От Държавната агенция за беженаците дори заявиха пред “Сега”, че допускат, че може да се наложи Министерският съвет да удължи срока с ново решение, като се има предвид, че тепърва очакваме голяма вълна. Същата възможност бе спомената и при изслушването на агенцията в НС.

Къде се получава статут на временна закрила?

Пунктовете за предоставяне на статут на временна закрила заработиха частично, стана ясно на днешния брифинг. Приоритет е да се осигури регистрация още на влизане и в центровете с най-голямо струпване на украинци – Русе, Дуранкулак, Варна, Бургас, София. От вчера служител на агенцията за бежанците работи и в центъра на Централна гара в София.

В следващите дни би следвало МВР да осигури регистрация за временна закрила във всички свои териториални поделения, както и да организира мобилни екипи до местата с най-много украинци. Статут на временна закрила дава и агенцията по бежанците в своите поделения в “Овча купел”, Харманли, Баня.

Хората получават картата си веднага, без да се разкарват отново до пункта. До момента са издадени 140-150 такива карти. Даже има човек, който с нея е успял да си открие банкова сметка, похвали се шефът на щаба полк. Валери Рачев.

Неуредици

В началото на седмицата десетки украинци чакаха напразно по опашки пред различни институции, за да получат заветния статут. Проблеми със софтуера обаче забавиха въвеждането на статута. В някои териториални поделения на МВР техниката е толкова стара, че новият софтуер се оказва несъвместим с нея. В момента тече и обучение на служители.

Вчера в комисията по туризъм на НС полк. Рачев обясни, че изначално Агенцията за бежанците не е мислена за ситуация като тази в Украйна, а за подобна на тази през 2013/14 г. Тогава нарушителите по границите се вкарват във временни центрове. После се работи “човек по човек” за предоставяне на хуманитарен или бежански статут. “Тя е създадена да работи статично, а не динамично. Затова това, което може да направим, е да въвлечем и МВР. 800 души от министерството трябва да бъдат обучени, за да приближим процеса максимално до хората”, заяви той.

Работа

Проблеми има и при наемането на работа на украинските бежанци – например при получаването на временна закрила не се дава адресна регистрация, нужна за пред агенцията по заетостта. У нас масово се изисква и свидетелство за съдимост при започване на работа. Ще решим въпроса с изискванията, които не могат да бъдат осигурени от украинците, за да отворим възможно по-бързо процеса за наемане на работа, увери днес полк. Рачев.

Здравни грижи

Статутът на временна закрила покрива само някои медицински грижи за бежанците, стана ясно от обясненията на Васил Пандов от МЗ. Те имат право на спешна помощ, а някои уязвими групи – деца, бременни жени, хора с тежки здравословни проблеми, имат право и на друга медицинска помощ. Работим за разширяване на този обхват извън уязвимите групи, увери Пандов.

Социална помощ

Бежанците имат право да поискат 375 лв. еднократна помощ за посрещане на извънредни нужди, потвърди зам.-министърът на труда Жулиета Върлякова. Никой обаче досега не се е обърнал към дирекциите за социално подпомагане, вероятно защото липсва достъпна информация за наличните възможности.

“Хората трябва да имат документ, да са привързани към конкретно място и могат да подадат документи, за да получат като лица в риск еднократна помощ от 375 лв., ще имат средства и да си издадат лични документи, ако се наложи”, обясни Върлякова. Ако се стигне до отоплителен сезон, ще имат право и на помощи на отопление, както и на доплащане, ако са с деца. Повече информация за условията, на които трябва да отговарят украинците, не бе дадена.

Украинците у нас могат да получат еднократно 375 лeва помощ

Как посрещат бежанците в Европа (видео)

Компенсации

В първите пет дни на всеки месец ще се кандидатства за осъществените нощувки през предходния месец, стана ясно на брифинга. Първото плащане ще е вероятно до 20 април, като първоначално този срок бе 10-15 април.

Общо за мярката са разчетени 196 млн лв.

До края на вчерашния ден 99 места за настаняване с 20 746 легла са заявили желание да настанят бежанци. По-голям е проблемът с по-големите градове и големите хотели. Те преценяват, че чисто икономически няма да се справят със сумата, определена за бягащите от войната, обясни зам.-министър Ирена Георгиева.

От щаба заявиха, че смятат да разширят географията на вълната във вътрешността на страната. Тя сега е съсредоточена главно по морето.

Георгиева успокои и че указанията за минималния и максималния брой настанени в стая не са чак толкова строги, че хотелът да губи компенсациите си. “Указанията подлежат на вариация. Ще има редакция програмата. Дори един да бъде настанен, ще се плати. Целта е да не се настаняват 6 човека в една стая. Има случаи обаче на майки с деца, които са се сближили с други майки – тогава няма лошо в една фамилна стая да се настанят и 2 майки с две деца, ще се заплаща на човек”, коментира тя.

Транспорт

По думите на полк. Рачев все още няма решение за транспорта на бежанците – ще има ли заплащане например на частните лица, които ги извоват по хотели.

Украинците у нас могат да получат еднократно 375 лeва помощ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции