<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111822" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полицията в Г...

Бившият главен прокурор на Албания влиза в затвора за корупция

14 Декември 2021
0 895

Бившият главен прокурор на Албания влиза в затвора за корупция.

Бившият главен прокурор на Албания, който избяга от страната, след като бе осъден на затвор за корупция, бе арестуван в Италия, съобщи полицията в Тирана, цитирана от базирания в Брюксел сайт ЮРАКТИВ. Адриатик Лала е арестуван с международна заповед и ще изчака изслушване за екстрадиция.

Прокурорите на Гешев се оплакаха от натиск на ГДБОП по аферата с АМ “Хемус” (видео)

Той бе един от най-влиятелните хора в Албания. Получи присъда от две години затвор от съда в Тирана през май, но напусна страната миналия месец малко преди присъдата му да бъде потвърдена на последна инстанция.

Съдът постанови, че той е дал неверни данни за своите активи. Въз основа на присъдата за конфискация ще му бъде отнет апартамент от 60 кв. метра в Дуръс и четири парцела с обща площ 22 000 кв. метра. 52-годишният Лала не можа да обясни откъде е получил парите, за да купи недвижимия имот и да финансира пътуванията си до САЩ и Германия.

Бившият главен прокурор на Албания влиза в затвора за корупция

Освен това му бе забранено да заема държавна длъжност през следващите пет години.

През 2018 г. САЩ му забраниха да влиза в страната заради подозрение в участие в корупционни схеми. Забрана да влизат в САЩ получиха също и съпругата и двете му деца.

Лала е най-високопоставеният държавен служител, осъден от Специалния съд за корупция и организирана престъпност.  Институцията бе създадена през 2019 г. като част от големите усилия на Албания да прочисти измъчената от корупция съдебна система.

Чрез подкрепяна от ЕС реформа в правосъдието всички членове на албанската съдебна система ще преминат през процес на проверка. Около 800 съдии и прокурори трябва да декларират имуществото си и да бъдат оценени според техния професионализъм и репутация.

Към днешна дата, около пет години след началото на проверката, само половината са били проверени, а половината от тях са или уволнени, или напуснали. Реформата също така доведе до освобождаването на повечето от местата във Висшия и Конституционния съд, което доведе и двете институции до застой за почти две години. В резултат са забавени десетки хиляди дела.

Лала твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани. Според съобщения в някои медии той е потърсил политическо убежище в Италия.

Кирил Петков пред Financial Times: Ще прекратим възпрепятстването на Северна Македония за ЕС

Борбата с корупцията е ключово условие за кандидатурата на Албания за членство в ЕС. Тя е в група с РС Македония, която не може да започне преговори за членство, защото България наложи вето на Скопие заради езика на омразата към гражданите с българско самосъзнание. По отношение на Албания София няма възражения да стартира преговори.

Бившият главен прокурор на Албания влиза в затвора за корупция

Източник и снимка: ЮРАКТИВ

Видео: Pamfleti Net

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции