<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122364" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 40% от българи...

Москва и Киев обсъждат неутрална Украйна по шеведски и австрийски модел

16 Март 2022
0 1576

Москва и Киев обсъждат неутрална Украйна по шеведски и австрийски модел.

Австрийска или шведска версия на неутралитет в Украйна може да се разглежда като компромис между Москва и Киев. Това съобщи пред журналисти прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Москва и Киев обсъждат неутрална Украйна по шеведски и австрийски модел
AP

По-рано помощникът на руския президент Владимир Медински каза, че Киев предлага създаването на австрийска или шведска версия на демилитаризирана държава в Украйна.

Украинската армия започва контраофанзива в няколко области

В тази връзка журналисти попитаха дали Кремъл е доволен от този вариант на демилитаризация.

“Този ​​вариант наистина се обсъжда в момента и може да се разглежда като определен компромис”, отговори Песков.

Песков не даде повече детайли около преговорите.

“Предпочитам да не навлизам в подробности. Още веднъж искам да подчертая, че в контекста на текущите преговори е невъзможно по-нататъшно уточняване по тази тема”, обясни той. – Ситуацията около Украйна може да се подобри чрез постигане на споразумения на преговорите между руската и украинската делегации.”

Москва и Киев обсъждат неутрална Украйна по шеведски и австрийски модел
Presidential Press Service

Украинският президент Володимир Зеленски заяви по-рано, че мирните преговори с Русия започват да “звучат по-реалистично, но все още е необходимо време” за постигане на пробив.

Премиерите на Полша, Чехия и Словения отиват в обсадения Киев

Като намек за възможен компромис, Зеленски каза по-рано, че Украйна е готова да приеме гаранции за сигурност от Запада. Те биха компенсирали евентуален отказ от присъединяване към НАТО. Москва разглежда всяко бъдещо членство на Украйна в Алианса като заплаха и поиска гаранции, че тя никога няма да се присъедини.

Отговорът на президентството в Киев
Москва и Киев обсъждат неутрална Украйна по шеведски и австрийски модел

Междувременно стана ясно, че прездентството на Украйна е отхвърлило идеята за неутрална държава по австрийски и шведски модел. Съветникът Михайло Подоляк подчерта, че Украйна никога не е нападала съседите си и не е планирала да го прави.

Украинската армия започва контраофанзива в няколко области

„Разбира се, разбираме опита на нашите партньори да останат активна страна в преговорния процес- каза Михайло Подоляк, член на украинския преговорен екип и съветник на шефа на президентския кабинет, цитиран от сайта “Гордон”. – Оттук и думите за шведския или австрийския модел на неутралитет. Но Украйна сега е в състояние на пряка война с Руската федерация. Следователно, моделът може да бъде само “украински” и само за законно проверени “гаранции за сигурност”. И никакви други модели или опции. Какво означава това? Първо, абсолютни гаранции за сигурност. Ефективни, а не протоколни или Будапеща. И това означава, че подписалите гаранциите няма да останат настрана в случай на нападение срещу Украйна, както днес. Но те ще вземат активно участие на страната на Украйна в конфликта и официално ще осигурят незабавното доставяне на необходимия обем оръжие за нас”.

Москва и Киев обсъждат неутрална Украйна по шеведски и австрийски модел

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции