<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122352" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И в Сирия има ...

Украинската армия започва контраофанзива в няколко области

16 Март 2022
0 1430

Украинската армия започва контраофанзива в няколко области.

“Това радикално променя нагласите на страните“, добави съветникът на президента Зеленски Михайлo Подоляк, без да дава подробности.

В ежедневната сводка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна се говори за “високата интензивност на бойните действия“, но не се уточнява къде сраженията са били най-тежки.

На този фон се увеличава и броят на загиналите след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари. Спешната медицинска помощ в Харковска област съобщава за най-малко 500 убити. Това е вторият по големи град в страната, който бе подложен на тежки бомбардировки, въпреки че рускоговорящите в него са мнозинство.

Володимир Зеленски: Преговорите с Русия “звучат по-реалистично”

Украинският президент Володимир Зеленски заяви по-рано, че мирните преговори с Русия започват да “звучат по-реалистично, но все още е необходимо време” за постигане на пробив.

Зеленски: Москва може да се прицели и в други части на Европа

В последното си видеообръщение той коментира, че за победата над Русия ще са необходими усилията на всички украински граждани.

Украинската армия започва контраофанзива в няколко области
Михайло Подоляк

Украинският преговарящ Михайло Подоляк заяви, че по време на преговорите е имало “фундаментални противоречия”, но “със сигурност има място за компромис”.

Признаването на Крим и отцепническите ДНР и ЛНР

Русия продължава да оказва натиск върху Украйна официално да се откаже от намерението си някога да се присъедини към НАТО и официално да признае отцепническите провинции Донецк, Луганск и Крим.

Във вторник украинските власти изразиха надежда, че войната може да приключи по-рано от очакваното, вероятно до май. Според тях, Москва може да се примири с неуспеха си да наложи ново правителство със сила.

Украинската армия започва контраофанзива в няколко области
Presidential Press Service

“Срещите продължават. Информиран съм, че позициите по време на преговорите вече звучат пореалистично. Но все още е необходимо време решенията да бъдат в интерес на Украйна“, каза Зеленски във видеообръщение.

Премиерите на Полша, Чехия и Словения отиват в обсадения Киев

Като намек за възможен компромис, Зеленски каза по-рано, че Украйна е готова да приеме гаранции за сигурност от Запада. Те биха компенсирали евентуален отказ от присъединяване към НАТО. Москва разглежда всяко бъдещо членство на Украйна в Алианса като заплаха и поиска гаранции, че тя никога няма да се присъедини.

Украинската армия започва контраофанзива в няколко области

Източник: Mediapool

Видео: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Atlantiz

    16 Март 2022

    Руската армия не струва ако не е мотивирана с картешници зад гърба си :)

Реакции