<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122084" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украинска же...

НАТО започна учение с 30 000 души, 200 самолета и 50 кораба

14 Март 2022
0 1670

В Норвегия започнаха мащабни военни учения с участието на 30 000 военнослужещи на НАТО и партньорски държави, информира Сега. Това се сличва в момент, когато напрежението между Запада и Русия ескалира заради войната в Украйна. Твърди се, че учението е планирано много преди началото на войната.

“Студен отговор 2022” (Cold Response 2022) има за цел да провери как Норвегия ще се справи с присъствието на съюзнически подкрепления на своя територия в съответствие с член 5 от устава на НАТО. Според него държавите членки трябва да се притекат на помощ на друга държава членка, която е нападната.

НАТО: Русия може да използва химическо оръжие

“Това е отбранително учение. Това не е военна операция с нападателна цел”, заяви генерал Ингве Одло, отговарящ за Cold Response 2022.

НАТО не възнамерява да изпраща войски в Украйна

Организирани на всеки две години, военноморските, въздушните и сухопътните учения се провеждат над обширни части от територията на Норвегия. Включително над Северния полярен кръг. Те обаче ще останат на няколкостотин километра от границата на Норвегия с Русия.

Русия отхвърли поканата на Норвегия да изпрати наблюдатели. 

„Всяко увеличаване на военния потенциал на НАТО в близост до границите на Русия не допринася за укрепване на сигурността в региона”, заявиха миналата седмица от посолството на Русия в Норвегия пред АФП. Русия “разполага с капацитет там да проследи (учението) по напълно легитимен начин”, смята Одло и добави: “Наистина се надявам, че те спазват съществуващите споразумения”.

Както и по време на предишните издания на учението, съседните Швеция и Финландия, които са военно необвързани, но все по-близки партньори на НАТО, също ще участват. Нахлуването на Русия поднови дебатите в двете скандинавски страни относно евентуалното членство в НАТО.

В маневрите, които продължават до 1 април, участват и около 200 самолета и 50 кораба. Ученията започнаха в понеделник с военноморски операции и разполагане на сушата на част от силите за бързо реагиране на НАТО. 

НАТО започна учение с 30 000 души, 200 самолета и 50 кораба

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции