Сигнализирай!

МОН провери дисертацията на кандидата за премиер Пламен Николов

Gospodari.com
Gospodari.com
02.08.2021 г.
7
0

От Министерството на образованието разкриха подробности за дисертацията на кандидата на партия ИТН Пламен Николов. Оттам обясниха и защо информацията за нея в информационните системи е оскъдна.

Вижте кой е Пламен Николов, предложен за премиер от ИТН

През 2005 г. Висшата атестационна комисия (ВАК) е предала дисертацията на Пламен Николаев Николов в Народната библиотека „Кирил и Методий“ и в тогавашния Централен институт за научно техническа информация (ЦИНТИ) без задължителната информационна карта, която съдържа детайлите, свързани с нейната защита. Това е изрично отбелязано в опис на дисертационни трудове, депозирани от ВАК, с номер № 91 от 16 май 2005 г., който се съхранява в Националния център за информация и документация (НАЦИД) към Министерството на образованието и науката (МОН) - наследник на ЦИНТИ. Документът се позовава на протокол № 13 от 18 октомври 2004 г. на научна комисия 12 на ВАК.ADVERTISING

Поради този факт информацията за тази дисертация, налична в електронния Регистър на лицата, придобили образователна и научна степен „доктор” и/или научната степен „доктор на науките”, на защитените дисертационни трудове и на хабилитираните лица в Република България” (РАС) на НАЦИД, е твърде оскъдна.

Проверката беше извършена в отговор на силния обществен интерес и множество запитвания от медии, отправени до пресцентъра на МОН и до НАЦИД.

Трудът на Николов предизвика полемики в публичното пространство. Според журналиста Григор Лилов дисертацията, озаглавена "Философско-антропологична рефлексия върху времето", е фиктивна и е била "дописана" в публичния регистър в последните няколко дни. В разследване, споделено в социалните мрежи, Лилов обяви, че държавният регистър е бил манипулиран в последния момент, за да бъде прикрита истината.

До 2011 г. основните данни за лицата, придобили образователната и научна степен „доктор”, научна степен „доктор на науките“, както и за лицата, заемащи академична длъжност, първоначално са вписвани в поддържаната от ВАК документация и електронна база данни, обясняват от МОН. През 2011 г. тези данни са мигрирани в „Електронна база данни за защитените дисертационни трудове и списък на хабилитираните лица в Република България” на НАЦИД съгласно Правилника за прилагане на закона за развитие на академичния състав в Република България. Тогава са мигрирани и данните за Пламен Николаев Николов, които не са променяни от датата на мигриране - 12 юли 2011 г.

Съгласно измененията в Правилника за прилагане на закона за развитие на академичния състав в Република България  съществуващата електронната база данни, описана по-горе, е мигрирана в „Регистър на лицата, придобили образователна и научна степен „доктор” и/или научната степен „доктор на науките”, на защитените дисертационни трудове и на хабилитираните лица в Република България” (РАС), поддържан от НАЦИД. Партидата на Пламен Николаев Николов в РАС е мигрирана на 3 октомври 2018 г. без никакви промени от първото й прехвърляне на 12 юли 2011 г.

Непълнотата на информацията относно дисертацията на Пламен Николаев Николов се дължи на липсата на попълнена информационна карта, с която дисертациите постъпваха в НАЦИД до юли 2018 г., когато влиза в сила изменението на член от Правилника за прилагане на закона за развитие на академичния състав в Република България.

Дисертацията на Николов постъпва в НАЦИД с цитирания вече опис №91/16.05.2005 година от ВАК. Тя е обработена и заведена във фонда на библиотеката на НАЦИД през септември 2005 г. с инвентарен № 135 в инвентарна книга № 3. В Книгата за движение на библиотечните фондове е под № 48 от 02.09.2005 г. Получила е сигнатура за хранилище 8487. През 2016 г. библиотеката на НАЦИД се присъединява към електронния каталог COBISS и след мигриране на библиографското описание на дисертацията се вписва сигнатурата и инвентарния номер, което може да се види ТУК.

Дисертационният труд на Пламен Николаев Николов е наличен в библиотеката на НАЦИД. МОН има готовност да го публикува след изразено писмено съгласие на автора.

Какво точно е учил Пламен Николов?

Според информация в свободната енциклопедия Уикипедия, Пламен Николов е завършил магистратура по философия през 2000 г. със защитена дипломна работа на тема "Философската рефлексия и смяната на научните познавателни парадигми". Важно е да се отбележи, че статията за Николов в енциклопедията, която всеки може да редактира, е създадена от нулата и оформена готова на 26 юли, ден преди да бъде обявена кандидатурата му. А създателят на статията е анонимно IP, работило само по нея.

Прави впечатление, че в Уикипедия друг потребител - nikolov p - редактира неколкократно статията. Ако това е самият Пламен Николов, тази практика нарушава правилата на енциклопедията. В момента върху статията се води т.нар. редакционна война, а голяма част от твърденията в нея са без източник.

В Уикипедия например пише, че в Австрия Николов е работил под ръководството на проф. Манфред Мозер и защитава научен проект на тема: „Phenomenology and lived phases of perceived time“. Информация или публикация за този проект е неоткриваема.

Не е ясно дали "доктор" се отнася за PhD на Николов от Австрия (каквото твърди, че има, но подобна специалност не се предлага от университета), или към българската степен, която бе потвърдена от Националния център за информация и документация (НАЦИД). Важно е да се знае, че академичната степен PhD не е точен еквивалент на "доктор" в българската висша образователна система, а изискванията за нея варират в различните държави.

Източник: Нова, КлубZ

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.