Сигнализирай!

Предложената за екоминистър от ИТН Силвия Бакърджиева е жена на осъден за грабеж

Gospodari.com
Gospodari.com
06.08.2021 г.
11
0

Предложената за екоминистър от ИТН Силвия Бакърджиева е жена на осъден за грабеж, пише Булевард България.

Ден преди изтичането на мандата за съставяне на кабинет, кандидатите за министри на "Има такъв народ" се оказаха в обяснителен режим на три фронта. 

Във видеото ви припомняме имената на новите им предложения за министри.

Ако досега всички погледи бяха насочени към скандалите около Петър Илиев (номиниран за ръководител на МВР) и Момчил Иванов (номиниран за министър на правосъдието), то в четвъртък внезапно се отвори нова пукнатина в биографичните справки на екипа на Пламен Николов. 

СУ започва проверка за плагиатство срещу Петър Илиев след три подадени синала

Този път съмненията се насочиха към миналото на Силвия Бакърджиева - юристката, предложена за министър на околната среда и водите. 

Васил Величков (автор на блога The Red Pill, IT специалист, бивш съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова по е-управлението, симпатизант на ДБ), публикува статия, в която осветява професионалния път на Бакърджиева. Той разкрива и семейно/търговските й отношения с мъж, осъден през 2020 г. за грабеж по т.нар. процес "Гастрольори". 

Данните в справката на Величков са извадени от изцяло публични регистри - от LinkedIn-профила на Силвия Бакърджиева до съдебното решение за присъдата на Живомир Бакърджиев, в което тя е идентифицирана като негова съпруга. 

"Свободна Европа" и "Дневник" са успели да се свържат с кандидатката за министър на ИТН. Тя отказва да коментира случая с делото по същество, но не отрича, че подсъдимият Ж. Т. Б. е именно нейният съпруг. 

Вместо това тя насочва вниманието на журналистите към това, че делото срещу Бакърджиев и съучастниците му е гледано не другаде, а в Спецсъда. Затова настоява номинацията й да бъде оценявана по професионалните й заслуги.

Предложената за екоминистър от ИТН Силвия Бакърджиева е жена на осъден за грабеж
Историята на "Гастрольорите"

Годината е 2012, мястото е Свети Влас. Живомир Бакърджиев е арестуван по време на акция срещу група, направили опит за обир на пари от частна вила. Разследващите наричат разработката "Гастрольорите". Всички заподозрени са столичани, а за някои има подозрения, че са участвали в успешен обир на трезор в центъра на София. 

Според медийни публикации от периода на процеса - Бакърджиев е бивш служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), т.нар. барети. При ареста в него е открит законно притежаван пистолет "Глок". 

Делото срещу него и останалите обвиняеми е внесено в Специализирания съд през 2014 г., две години след извършеното деяние. През ноември 2017 г. е произнесена първоинстанционната присъда.

По-тежките състави за организирана престъпна група не са признати от съда. Все пак Бакърджиев е осъден на 4 години лишаване от свобода за кражба и притежание на боеприпаси без разрешително. Наказанието му е по-близо до минималния праг (от 3 до 15 г.).

Съдът приема като смекчаващо вината обстоятелство, че той е с "необременено съдено минало", има "добри характеристични данни", семеен е, и деянието е "останало във фазата на опита". За сметка на това, взето е предвид, че подсъдимият е бил въоръжен с огнестрелно оръжие по време на престъплението. 

Присъдата му е потвърдена на още две инстанции, вкл. от ВКС в началото на 2020 г. Според информация на "Дневник", Живомир Бакърджиев е влязъл в затвора на 4 март 2020 г. и е освободен предсрочно условно на 12 юли 2021 г. (ден след последните парламентарни избори). 

Междувременно в МОСВ

През целия период на съдебните драми - кариерата на Силвия Бакърджиева продължава да върви "напред и нагоре". Юрист с диплома от УНСС, тя започва кариерата си като правен съветник в Министерството на земеделието (застъпвайки два правителствени мандата от 2008 до 2011).

През март 2011 се премества в Министерството на околната среда и водите. Там отговаря за координацията по въпросите на ЕС, климатичните промени и ГМО. По това време титуляр на МОСВ е Нона Караджова (ГЕРБ). 

Арестът на съпруга на Бакърджиева я заварва на същата позиция и явно не се отразява негативно на работата й, защото тя остава да работи в министерството до юли 2014 г., когато е повишена. 

През август 2014 г. (месеца, в който застъпи служебният кабинет на Георги Близнашки) Силвия Бакърджиева е назначена за първи секретар по климата и околната среда в българското Постоянно представителство в ЕС, Брюксел.

Остава на тази работа за малко над 4 години до октомври 2018 г. Тогава се връща в МОСВ, за да оглави звеното по Политики на ЕС за климатичните промени (вече в мандата на Нено Димов). 

Бакърджиева в Брюксел

През януари 2019 г. Бакърджиева започва нова работа в Брюксел. Там става юрист в Главна дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" (половин година по-късно Апелативният съд потвърждава присъдата на Живомир Бакърджиев). 

Силвия Бакърджиева напуска поста си едва през август 2020. Това е малко след като мъжът вече е окончателно осъден и започва да изтърпява наказанието си.

Тя създава своя юридическа консултантска фирма. Междувременно става зам.-директор на компания, основана през 2019 от Живомир Бакърджиев ("Органик серт", специализирана в контрола и сертификацията на биопродукти). 

Бакърджиева казва пред "Дневник", че е получила "достатъчно навреме" покана да стане министър на околната среда и водите в кабинета на ИТН. Поканата дошла от бивши нейни колеги, които са оценили "високо моите професионални качества и аз смятам да оправдая очакванията към мен". 

Номинацията на Бакърджиева дойде, когато партията на Слави Трифонов вече имаше няколко "обеци" с кандидатури, около които витаят съмнения за непригодност с политически отговорни позиции.

Мистерията около Силвия Бакърджиева 

Кандидатурата на Силвия Бакърджиева беше една от малкото, за чието минало нямаше предварително известни данни. Всъщност ИТН публикуваха прессъобщение в БТА в сряда, за да обяснят кого са номинирали за екоминистър. 

Без отговор остава въпросът дали криминалното досие на съпруга на юристката са били известни на работодателите й в МОСВ и в европейската главна дирекция, докато тя е служила на експертни и ръководни позиции. Наказателното преследване срещу мъжа й не може да доведе до юридически последствия за самата нея. То обаче създава напълно очевидна уязвимост за нея като висш административен служител. 

Бакърджиева сама повдига съмненията около качеството на правосъдието в Специализирания съд (където делото престоява три години). Тя не коментира факта, че три поредни инстанции потвърждават наказанието. 

МОСВ беше единственото ведомство, в което ИТН нямаха свой кандидат за министър в първия вариант на кабинета на Николай Василев. Твърдеше се, че това е заради отказа на Асен Василев да се заеме с този ресор. Кога Силвия Бакърджиева е получила реалната покана за титуляр на министерството, отново няма ясен отговор. Сигурно е, че е станало след преобразуването на присъдата на съпруга й в условно наказание. 

Дали съвпадението с периода на изборите е напълно случайно, или някой е опитвал да упражнява натиск върху семейството на бъдещия министър - това са хипотези. На тях могат да отговорят само засегнатите лица. Остава пълна мистерия как ръководството на "Има такъв народ" продължава да оставя необезвредени "мини" под репутацията на своите топ кандидати. 

Никой не може да носи отговорност за чужди престъпления. В политиката обаче има ниво на отговорност, отвъд което мълчанието не е допустимо. Не и ако лидерите уважават правото на гражданите да знаят кой ги управлява.  

Предложената за екоминистър от ИТН Силвия Бакърджиева е жена на осъден за грабеж

Източник: Булевард България

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.