Сигнализирай!

Бивш състезател поиска тест да докаже пола на сребърната медалистка в спринта, била "твърде бърза" за жена (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
09.08.2021 г.
8
0

Бивш състезател в спринта оспори пола на сребърната медалистка от Полша Кристине Мбома и поиска да бъде подложена на тест, защото резултатът ѝ бил свръх възможностите на жена, пише LadBible.

18-годишната Мбома пресече финиша на 200 метра за едва 21,81 секунди, непосредствено след спринтьорката от Ямайка Илейн Томсън-Хера, което даде повод на Марсин Урбас да я упрекне, че била твърде бърза.

Заради високите нива на тестостерон Мбома не бе допусната до много от дисциплините, но ѝ бе позволено да участва в спринта на 200 метра. По думите на 44-годишния поляк "тестостероновото ѝ предимство" над останалите състезатели се вижда с просто око.

"Бих искал по-задълбочено изследване за Мбома, за да се удостовери дали тя действително е жена", каза Урбас.

Мбома и сънародничката ѝ Беатрис Масилинги, която се класира шеста във финалния спринт, бяха класифицирание като "различни в сексуалното си развитие атлети". Това се основава на факта, че двойката произвежда по естествен път повече тестостерон, отколкото останалите жени.

Трансджендър атлетът Лоръл Хъбард е вън от надпреварата при жените в Токио (снимки)

Президентът на световната лека атлетика Себастиан Коу заяви, че представянето на двойката на финала е потвърдило решението на управата да не им позволи да се състезават на 400 метра.

Последните 30-40 метра от бягането на двете намибийки е било "наистина въздействащо", което дава основание да се очаква, че на по-дългата дистанция преднината им пред останалите състезателки би била още по-изразителна.

Източник: LadBible

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.