Сигнализирай!

Вярно ли е твърдението на Петър Илиев, че Барбадос не е офшорна зона?

Gospodari.com
Gospodari.com
10.08.2021 г.
42
0

Вярно ли е твърдението на Петър Илиев, че Барбадос не е офшорна зона? - Отговор търси Дневник.

"Аз съм почетен консул на Барбадос от много години. Да си почетен консул е почетна длъжност, това не е държавна служба."

Най-арогантните моменти от скандалното интервю на Петър Илиев (видео)

"Понастоящем тя не е в никакъв списък на държави, които са данъчен рай."

"Барбадос е държавата с най-висок стандарт на живот на Карибите. Тя е и тази, която има най-близки партньори - САЩ и Великобритания - също стратегически български евро-атлантически партньори."

Това каза в интервюто си пред "Нова телевизия" Петър Илиев, предложен от партия "Има такъв народ" за силов вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Можете да си припомните интервюто във видеото.
Вярно ли е твърдението на Петър Илиев, че Барбадос не е офшорна зона

Той бе питан кой го е предложил за почетен консул на Барбадос в България, на което Илиев не даде отговор. Но посочи кога е получил одобрение - по предложение на външния министър Ради Найденов (предложен и сега за този пост от ИТН) в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Всъщност под въпрос е дали Петър Илиев изобщо е на такава позиция.

В списъка на българското външно министерство той е обявен за почетен консул на Барбадос. Такава табела има и над вход на столичната ул. "Георги С. Раковски". Но на сайта на Министерството на външните работи и чуждестранната търговия на Барбадос няма нищо подобно. Там за цяла Европа са посочени почетни консули само в 4 държави - Австрия, Германия, Франция и Швеция. "Дневник" изпрати въпрос до министерството в Бриджтаун за изясняване на ситуацията.

Барбадос и кабинета на Герджиков

Служебният кабинет на Герджиков бе назначен от президента Румен Радев на 27 януари 2017 г. От думите на Илиев се разбра, че името му е било посочено от Барбадос две години по-рано. Това разполага събитието някъде на границата между 2014 и 2015 година. Като се има предвид и времето за подготовка на подобен ход от властите в Бриджтаун, свързването на Илиев с Барбадос по-скоро е най-рано през 2014 г.

Това е годината, в която приключи предсрочно мандатът на кабинета "Пламен Орешарски" (до 6 август 2014 г.). Изборите проведе служебният кабинет на Георги Близнашки (до 7 ноември 2014 г.) и започна мандатът на второто правителство "Борисов".

  • Проблемът не е дали карибската държава е офшорна зона, или не, а дали властите ѝ прикриват от другите правителства информация за приходи и печалби на чуждестранни граждани, които те прехвърлят там. Илиев изтъкна, че в търговския регистър на България нямало, доколкото му е известно, български фирми със собственици от Барбадос. Въпросът е обратният - има ли български граждани със сметки и фирми в Барбадос, за които властите в София не знаят.
Барбадос в момента

Петър Илиев е прав, че в момента Барбадос не е сред държавите, които не оказват съдействие за данъчни цели, съгласно условията на ЕС. Но през повечето време, откакто е неин почетен консул, карибската държава е ту в черен, ту в сив списък на ЕС. Последният статут е от 22 февруари 2021 г. Тогава под натиска на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) правителството ѝ извърши необходимите промени и обеща да направи още. Но това още не е окончателно отпадане от списъка на проблемни държави. Четири месеца преди това - на 6 октомври 2020 г. - финансовите министри от 27-те страни членки гласуваха Барбадос да остане в черния списък. Това означава изисквания за по-подробни отчети, блокиран достъп до средства от ЕС, препоръка да не им се дава помощ за пандемията и щета за репутацията на държавата. Следващият преглед на статута е през октомври 2021 г.

Карибската страна бе преместена през февруари в "сивия" списък (заедно с държави от Г-20 като Австралия и Турция), т.е. трябва да премине преглед от Глобалния форум за прозрачност и обмяна на информацията (една от структурите на ОИСР). Този списък съдържа юрисдикции, които се отговорили изцяло на международните стандарти да облагане, но които са поели значителни ангажименти да въведат принципите на доброто данъчно управление. Според KPMG това означава, че ангажиментите трябва да се изпълнят, за да се избегне връщането на тези страни в "черния" списък.

Актуалнте промени

Когато през октомври 2020 г. Барбадос е включен в "черния" списък на т.нар. Анекс 1, правителството реагира гневно с обвинение, че ЕС е "избрал да пренебрегне цялата работа, която свършихме, за коригиране на недостатъците в периода 2015 - 2018 г., а освен това днешният доклад на ЕС внушава, че Барбадос има още работа за вършене, свързана с правната ни рамка. Това не е вярно".

Когато кандидатът на ИТН за вътрешен министър става почетен консул, Барбадос влиза в списъка на ЕС. Това става на 5 декември 2017 г. с учредяването на този списък. В него за тази страна е казано следното:

"Барбадос притежава вреден преференциален данъчен режим. Той не е поел ясен ангажимент за неговото изменение или премахване до 31 декември 2018 г. съгласно изискването. Ангажиментът на Барбадос за изменение или премахване на други вредни данъчни режими, съгласно критерий 2.1, ще бъде обект на наблюдение."

За кратко Барбадос е преместена в "сив списък". Това е нещо като чакалня на проявилите желание за промяна, но които трябва да докажат, че са я извършили. На 12 март 2019 г. страната е върната в черния списък заради неизпълнение на поетите ангажименти. Оттогава ту излиза, ту влиза в него до февруари 2021 г.

Вярно ли е твърдението на Петър Илиев, че Барбадос не е офшорна зона
Може да се поспори дали Барбадос е офшорна юрисдикция.

Според профила на страната от ЦРУ "офшорните финансови и информационни услуги са важен източник на валутни приходи...". Според "Делйот" не е съвсем така.

Барбадос не е данъчно убежище според класическото разбиране за нулеви данъци, защото облага местните компании с 1-2% данък, като конкретната ставка (необичайно) намалява с увеличаването печалбите на такава офшорна компания. Но офшорното банкиране и регистриране на компании процъфтява предимно във финансовия сектор. Островната държава няма данъци върху капиталовите приходи. Няма т.нар. данък при източника и има споразумения за избягване на двойното данъчно облагане с редица държави.

Данъчните отношения със САЩ, например са уредени през 1984 г. (и протокол от 2004 г.). Страната обаче е една от движещите сили в кампанията на ОИСР за повече прозрачност в движението на данъчна, банкова и финансова информация.

България и Барбадос

Справка за връзките с България показват, че Барбадос е сред юрисдикции с преференциален данъчен режим, изброени в заповед на финансовия министър Владислав Горанов от 24 юни 2016 г., но в края на годината той я изважда от актуализирания списък.

В "Нова телевизия" Петър Илиев бе питан с какво се занимават 6 счетоводителки (по думите на Татяна Дончева) в почетното консулство. Той отвърна, че всеки счетоводител се занимава с осчетоводяване и съставяне на финансови отчети. Но Илиев не посочи в полза на кого работят тези счетоводители.

В актуалната справка на "Делойт" подробно са описани сроковете, в които компании, регистрирани в Барбадос, както и физически лица, трябва да подават отчети, за да се възползват от изходния данъчен режим на страната.

Вярно ли е твърдението на Петър Илиев, че Барбадос не е офшорна зона?

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.