Сигнализирай!

Радиацията край Чернобил значително намаля, благодарение на нова технология

Gospodari.com
Gospodari.com
07.12.2021 г.
33
0

В Чернобил нивата на радиацията във въздуха са спаднали с 47%, твърдят изследователи.

Радиацията край Чернобил значително намаля, благодарение на нова технология
Alamy

Швейцарска компания, която се фокусира върху устойчиви технологии за околната среда и държавното специализирано предприятие SSE Ecocentre обединиха сили при прилагане на технологията NSPS (пасивна система за разделяне на ядро). ​​

NSPS е тествана на площ от 2,5 акра между ноември 2019 г. и септември 2020 г..В края на този период нивата на радиационно замърсяване в почвата са намалели с 37%, а във въздуха с 47%.
Сега, намаляването на радиацията в района до нормални нива е постижима цел след приблизително пет години, а не след 24 000, според резултатите от тестовете.

Сергей Киреев, генерален директор на SSE Ecocentre в Чернобил, каза: "Тези резултати са забележителни. За първи път от 35 години подобна технология успява да намали толкова значително нивото на радиоактивност в почвата и въздуха".

Радиацията край Чернобил значително намаля, благодарение на нова технология
Pixabey

"Напът сме да постигнем нашата дългосрочна цел за връщане на зоната към изходните или естествените си нива, пет години след завършването на инсталацията", допълни Франк Мюлер, главен изпълнителен директор на украинската държавна компания.

Чернобил e една от най-големите трагедии в човешката история. На 26 април 1986 г. стотици хиляди квадратни километри са покосени от невидимата смърт на радиоактивна зараза, излизаща направо от ядрото на взривения реактор на атомната електроцентрала.

Въздухът в Чернобил вече е с 47% по-малко радиоактивен

Източник: LADbible

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.