Сигнализирай!

Цените на храните достигнаха до исторически максимум

Gospodari.com
Gospodari.com
05.03.2022 г.
18
0

Цените на храните достигнаха до исторически максимум. Това се случи през февруари. Цените са отбелязали ръст от 24,1% в сравнение със същия период миналата година.

Ето колко голям процент жени говорят за повече домашно насилие покрай Covid-19

Цените на храните достигнаха до исторически максимум

Една от причините: скок в цената на растителните масла и млечните продукти. Това съобщи Ройтерс, цитирайки данни на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО - FAO) на ООН. 

По-високите цени на храните допринесоха за по-силния скок на инфлацията, докато икономиките се възстановяват от кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус. ФАО предупреди, че по-високите разходи излагат на риск по-бедното население в страните, разчитащи на внос.

Индексът на цените на храните на организацията, който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, възлиза средно 140,7 пункта през февруари срещу преразгледаните надолу 135,4 пункта през януари. Прогнозните януарски стойности бяха 135,7 пункта.

Базираната в Рим организация ФАО също публикува първите си прогнози за производството на зърнени култури през 2022 г. Очаква се глобалното производство на пшеница да нарасне до 790 милиона тона от 775,4 милиона през 2021 г.

Потенциална война Русия-Украйна и санкции срещу Русия ще доведат до шокова инфлация в Европа. Това заяви наскоро финасовият министър Асен Василев в интервю за “Седмицата” на Дарик радио. Той обясни, че подобно развитие на нещата ще доведе до спиране на газовите доставки, а оттам до шоково вдигане на цените и на петрола.

Ако напрежението обаче спадне, това ще се отрази и на цените на енергоносителите и на инфлационния натиск, каза Василев.

По думите му за България антикризисният план при шокова инфлация е използването на български енергоизточници и ограничаване на износа на електроенергия. Василев обаче подчерта, че за целта страната ни трябва да получи позволението на Европейската комисия. “Водим разговори и за общоевропейски отговор на рязък скок на цените на енергоносителите”, каза Василев.

Бюджетът за 2022 г. е разчетен при 5.6% средногодишна инфлация. Според финансовия министър инфлационният пик ще бъде март-април, а втората половина на годината ще бъде с по-ниска инфлация. Очакванията са Европейската централна банка в отговор на инфлацията да предприеме увеличение на лихвените проценти, но това ще става балансирано.

Цените на храните достигнаха до исторически максимум

Източник: Дарик

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.