Сигнализирай!

КЗК върна обществена поръчка на МОН заради фирма с руско участие

Gospodari.com
Gospodari.com
09.12.2022 г.
14
0

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) върна обществена поръчка на МОН заради фирма с руско участие, съобщава СЕГА. Министерството на образованието и науката (МОН) е трябвало да отстрани от IT процедура фирма с руски собственик, но неправомерно я е допуснало до класиране в нарушение на санкциите срещу Русия.

Става въпрос за фирмата "Софтлайн". Допускането на компанията до класирането е нарушение от страна на МОН на ограничителните мерки за свързани с Русия фирми и лица, наложени от ЕС в частта на обществените поръчки. Нарушени са и други правила на Закона за обществените поръчки. 

Това става ясно от решение на КЗК, постановено на 1 декември, 2022 г. Макар МОН да има право да обжалва решението, не е ясно дали ще прибегне до такава мярка.

Европейската комисия предлага още санкции за Русия (видео)

"Софтлайн" се класира на първо място в пълно нарушение на санкциите, наложени от ЕС и Закона за обществените поръчки

СЕГА пише, че "Софтлайн" се оказва изпълнител по договори на няколко български ведомства. Фирмата е и участник по нови процедури, обявени след налагането на санкциите в областта на обществените поръчки. Обществената поръчка на МОН се отнася до поддръжката и управлението на средата за дистанционно обучение на ученици, базирана на Google Workspace.

iStock

В конкуренция с „Криейтив Тийм“, "Софтлайн" бе класирана от комисия в МОН на първо място при много спорни обстоятелства. Това се потвърждава от решението на КЗК. 

Влиза в сила новият пакет санкции на ЕС срещу Русия

В документацията по поръчката изрично е уточнено, че в процедурата нямат право да участват фирми, нарушаващи ограниченията за липса на доминиращо руско участие в собствеността. За гаранция се изисква подаване на документ, деклариращ собствеността на фирмата. На 26 август при проверка на документите комисията в МОН констатира, че записаното не отговаря на истината. МОН обаче, вместо да отстрани фирмата, дава 5 дни срок за отстраняване на нередностите. Тези пет дни нарастват на цели 38, като на 4 октомври фирмата уведомява МОН, че е извършена промяна в собствеността и вече отговаря на изискванията.

23 лева струва окачване и сваляне на коледна топка в община Сливен

iStock

По тозин начин МОН нарушава закона, както и собствените си изисквания. Неизпълнението на условията, свързани със санкциите, е основание за отстраняване на фирмата. Публично налична информация на страницата на Агенцията за обществени поръчки описва как следва да се прилагат санкциите. При тези обстоятелства е следвало МОН да отстрани фирмата след полученото от нея тълкувателно писмо, гласи решението на КЗК.

С тези аргументи КЗК връща процедурата на етап преглед на документите за установяване на съответствие или несъответствие с изискванията към кандидатите. 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.