Сигнализирай!

Секретен доклад: Русия планира поглъщане на Беларус до 2030 година

Gospodari.com
Gospodari.com
21.02.2023 г.
12
0

Секретен доклад: Русия планира поглъщане на Беларус до 2030 година.

Журналисти от различни медии са получили достъп до вътрешен документ на руските власти, озаглавен „Стратегическите цели на Руската федерация в Беларус“. Toва предава "Новая газета".

Внезапно мобилизационно учение започна в Беларус

В него се казва, че Русия планира да включи Беларуск ъм територията си преди 2030 г. Съвместното разследване е направено от журналисти от Süddeutsche Zeitung, WDR, NDR, Yahoo News, Delfi Eesti, Dossier Centre, Expressen, Independent, Frontstory, Беларуския разследващ център и VSquare.

Документът е от лятото на 2021 г. Той съдържа 17 страници и изброява политическите, отбранителните, търговските и социалните цели на руските власти в Беларус. Те са разделени на три категории: краткосрочни (трябва да бъдат завършени преди 2022 г.), средносрочни (до 2025 г.) и дългосрочни (2030 г.).

В досието се споменават и какви ли не неща, свързани с обединяването на двете държави в една, твърдят журналисти. Така например се казва, че конституционната реформа, приета в Беларус през февруари 2022 г., трябва да бъде завършена в съответствие с интересите на Русия и че беларуските закони трябва да бъдат „хармонизирани“ с руските.

Друга цел е „осигуряване на преобладаващо влияние на Русия в социалната политика, търговията, икономиката, науката, образованието и културата“.

Освен това руските власти възнамеряват да опростят процедурата за издаване на руски паспорти на беларуски граждани. Целта е „да създадат слой от руснаци, заинтересовани от интеграция, и бизнес кръгове, фокусирани върху руския пазар“. Същата стратегия беше използвана по-рано в Южна Осетия, Абхазия и окупираната част от Украйна. Също така се планира до 2030 г. в Беларус да бъдат открити места, където завършилите училище ще могат да положат руски държавни изпити.

Чужди експерти са се запознали с документа и го смятат за автентичен. „Той изглежда обичаен за руската бюрокрация или политическа администрация“. Това коментира Мартин Краг, заместник-директор на Стокхолмския център за източноевропейски изследвания (SCEEUS).

Същото мнение изразиха и представители на западните разузнавателни служби.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.