Сигнализирай!

Протест пред Народния театър в подкрепа на уволнения Морфов (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
01.03.2023 г.
24
0

Протест пред Народния театър в подкрепа на уволнения Морфов. За това съобщава в. Дневник.

Режисьорът Александър Морфов бе уволнен дисциплинарно от Народния театър с мотива, че не се е справил с длъжността главен режисьор. Пред националната телевизия Морфов определи мотивите за уволнението си като "абсурдни, странни, идиотски, глупави, административни". Според него причината е "накърненото достойнство на директора", когото нарича "просто болен човек".

Народният театър твърди, че Морфов не се е справял с работата като главен режисьор

Снимка: БулФото

Също във вторник стана ясно, че пиарът на театъра Велислава Кръстева напуска поста си.

Преди това директорът на театъра е подал към Министерството на културата нова управленска структура, в която липсват длъжностите пиар и главен режисьор, които се заемаха от Велислава Кръстева и Александър Морфов.

Десетки се събраха тази вечер пред театъра в подкрепа на уволнения Александър Морфов.

Снимка: БулФото

Хората казаха, че са дошли, за да подкрепят един достоен човек и според тях политиката и бизнесът нямат място в театъра. Затова настояват за оставката на директора Васил Василев.

"Оставка" и "Василев - слуга на Държавна сигурност" скандираха събралите се около петдесетина души.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=external&v=1616840665404078

Актьорът Валери Йорданов коментира, че е на протеста заради децата си, защото ставащото в театъра е отражение на състоянието на държавата.

Пресконференция на директора на театъра Васил Василев е насрочена за четвъртък. Тя ще се състои от 14:00 ч. За същото време има насрочен протест в защита на режисьора.

Припомняме, че ден след дисциплинарното уволнение на режисьора Александър Морфов, Народният театър пусна изявление на сайта си, където излага причините за решението.

Според текста - режисьорът не се е справил с длъжностите, свързани с позицията “главен режисьор”:

Главен режисьор“ е административна функция, която предполага управление на целия художествено-творчески екип на театъра. Фигурата на главния режисьор има за задача да се грижи и обединява актьорския състав, да участва в избора на заглавия и творчески екипи, да консултира дългосрочния репертоарен план, да съдейства за планирането и изпълнението на творчески дейности, които изграждат и развиват трупата на театъра.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.