Сигнализирай!

Зарков: Това, че назначаваме охрана на Сарафов не значи, че приемаме или отхвърляме неговите твърдения (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
17.05.2023 г.
17
0

"Това, че я назначаваме не означава, че нито приемаме, нито отхвърляме неговите твърдения." Така се изказа служебният министър на правосъдието Крум Зарков от трибуната на НС, относно основанията и срока на предоставената охрана от Бюрото за защита на магистрати към Министерството на правосъдието на заместник - главния прокурор Борислав Сарафов.

Като правно основание той посочи, че става въпрос за случай на неотложност на застрашени магистрати. Към момента предоставената охрана е безсрочна.

Софийската градска прокуратура заяви, че няма да се поддаде на влияние в разследването на политици и магистрати

"Има две хипотези за предоставянето на охрана. Едната е при условия на неотложност, която и аз приложих, след като не само чух изявлението на Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба (НСлС), но и той писмено поиска от нас по съответния ред. Ние не сме сезирани по телевизора", каза Зарков. Като основание за предоставената услуга Сарафов посочи чл 391 - т.3 ал. 3

По думите му в момента сме изправени пред безпрецедентна ситуация, тъй като обикновено сигнал за заплаха се получава от административния ръководител на магистрата. В случая обаче заплахата идва именно от въпросния ръководител.

Относно стопанисването на тъй наречената "Къща на регентите", Сарафов посочи, че няма отношение към този въпрос.

"През 2016 г. са направени промени в закона за съдебната власт, които прехвърлят управлението на имуществото от министъра на правосъдието към Висшия съдебен Съвет. От 2017 г. ВСС решава стопанисването на серия имоти, измежду които и въпросният комплекс, да се възложи на административни ръководители. На ръководителите на Върховния административен съд и на главния прокурор.", разясни правосъдния министър.

"Какво се е случвало и как е стопанисван този имот, дали има някакви проблеми, аз не мога да ви кажа. Други органи са сезирани относно това.", допълни той.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.