Сигнализирай!

Рязък скок на броя на инвалидните пенсии, за сметка на отпуснатите за осигурителен стаж

Gospodari.com
Gospodari.com
02.06.2023 г.
56
0

След промени в медицинската експертиза се забелязва рязък скок в броя на инвалидните пенсии, за сметка на по-малко отпуснати пенсии за осигурителен стаж и възраст, пише "СЕГА".

За първите три месеца на тази година са отпуснати 7723 нови пенсии за инвалидност. Това е с 23% повече спрямо първите три месеца за 2022 г., когато са били 6279. За същия период са се пенсионирали 6407 души по осигурителен стаж и възраст, спрямо 7025 за изминалата година. Това представлява спад от 8,8%.

Десетки хора с увреждания са принудени да чакат с часове пред кабинет на ТЕЛК (видео)

източник: https://www.facebook.com/groups/491674654511220

Данните са от статистическия бюлетин на Националния осигурителен институт за пенсиите през първото тримесечие на 2023 г.

Увеличението при инвалидните пенсии вероятно се движи от два фактора. В началото на годината законови промени адресираха проблеми около голямото задръстване в системата на ТЕЛК и НЕЛК след пандемията. С тях се възстановиха правата на много хора, които чакаха експертно решение в продължение на месеци и дори години . Навсякъде, където забавянето е по вина на ТЕЛК, старите експертни решения бяха служебно удължени и оттам бяха възстановени и инвалидните пенсии на хората.

Още през първия месец след влизането на промените в сила НОИ възстанови 1000 инвалидни пенсии.

Вторият фактор са промените в самите проценти, които се полагат за определени увреждания и заболявания. неговото въздействие вероятно ще се наблюдава тепърва заради тримесечния срок на комисиите за произнасяне.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.