Сигнализирай!

Вижте последното некартографирано кътче в САЩ

Gospodari.com
Gospodari.com
31.01.2024 г.
27
0

Диво кътче в южна Юта стана последното некартографирано място в САЩ, разкрива BBC.

Някъде в провинцията извън Ескаланте, близо до малко прашно градче в Юта, приключенският гид Рик Грийн изследва едно от най-мистериозните места на Земята.

Проломът се простира от върха на планина до пустиня, свивайки се в ширина от около 50 метра до едва 50 см. Извива се и се върти, преди да навлезе в лабиринт от неизследвани каньони, където скалите са обагрени с цвета на залеза. Наоколо е тежко и тихо.

С температура, достигаща екстремните 40 градуса, каньонът осигурява облекчение от задушаващата жега.

Никой не се интересуваше от това място много дълго време.“, казва Грийн, съсобственик на "Екскурзии Ескаланте".

„Тук е последната именувана планинска верига в Америка, наречена Хенри. Това е и последното място в Америка, което е изследвано през 1870 г. Всички са го подминавали, защото е толкова опасно."

Днес националният паметник Grand Staircase-Escalante в южната част на Юта е сред най-коварните и недостъпни участъци в САЩ. Това представлява акордеон от сложни плата, хребети и скали, които никога не са били напълно завладяни. Нито разбрани от американците, местното или друго население. Районът е по-голям от някои американски щати – Делауеър и Роуд Айлънд, например.

източник: BBC

Доза от два часа природа седмично значително укрепва здравето

И най-важното е, че за картографите това е последното картографирано място в континенталната част на САЩ

Погледнат от космоса, националният паметник е колосална гигантска стълба, водеща от платото Колорадо до Големия каньон. Отблизо това е древен лабиринт от назъбени стени и очертаващи се платна. Той обхваща отпечатък от 1,87 милиона акра американски обществени земи и пет био зони – от ниско разположена пустиня до иглолистна гора. Поглъща историческите територии на народите Anasazi и Fremont.

Исторически разкази от края на 1880 г. обясняват, че първите хора са прокарали маршрут от Ескаланте до Fortymile Spring. Те са опитвали да очертаят пряк път до река Сан Хуан, но са били спрени от прекалено неравен терен.
Днес тези каньони са граница в съвсем различен смисъл на думата. Изследователите ги наричат „Паметник на науката“, защото районът се е превърнал в огромна открита лаборатория. Учените я използват, за да разберат по-добре нашата околна среда, история и миналото на нашата планета. Черупки от стриди и миди от епохата на креда, далеч от всеки океан, са осеяни по върховете на вътрешните планински хребети. Вкаменени крокодили и трипръсти отпечатъци на Тиранозавър Рекс лежат дълбоко в земята. Подобно на пейзажен природонаучен музей, районът е пълен с кости и реликви.

Еднот от "деретата" в каньона. Източник: istockphoto

За управителя на националния паметник Grand Staircase-Escalante Аде Нелсън земята остава енигма и географски пъзел, който вероятно никога няма да бъде напълно разгадан

Поради неравния и пресечен терен, има части от монумента, които са напълно недостъпни и вероятно никога няма да бъдат напълно картографирани.“, обяснява тя.

Този уникален фон стимулира стотици изследвания за последните 27 години, от основаването на природния паметника. Някои от тях показват как местната геология дава представа за хидрологията на Марс. Други изследват някои от най-старите вкаменелости на торбести животни, идентифицирани някога. А трети разкриват много неизвестни досега видове динозаври, включително най-старият мозазавър в Северна Америка. Това е морско влечуго на 94 милиона години, наречено Sarabosaurus dahli, открито през юни 2023 г.

източник: BBC

„Средно един нов вид се признава официално всяка година в резултат на палеонтологичните изследвания, извършени тук.“, казва Меган Крандъл, говорител на Бюрото за управление на земите, което действа като пазач на цялата публична земя в САЩ, включително природния паметник.

Тиранозавър T2, изкопан във формацията Кайпаровиц през 2020 г., беше толкова голям, че учените се бореха да разберат как да разделят екземпляра за транспортиране.

Днес туризмът променя перспективите и пейзажът бавно започва да се отваря за света. Голяма част от монумента остава недостъпна. Шепа пътеки могат да бъдат намерени чрез интерактивна карта, управлявана от партньорската организация на Бюрото за управление на земите, Grand Canyon Trust.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.