Сигнализирай!

Прекратиха разследването срещу България за влаковете от Китай

Gospodari.com
Gospodari.com
26.03.2024 г.
8
0

Прекратиха разследването срещу България за влаковете от Китай. Това бе първото задълбочено разследване на Европейската комисия според регламента за чуждестранните субсидии, информира БНР. То бе започнато срещу България във връзка с държавна поръчка, възложена от Министерството на транспорта и съобщенията. Става дума за закупуването на 20 електрически влака тип push-pull от китайската държавна компания CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd.

Тръжната процедура за възлагане на поръчката включваше и 15-годишна поддръжка. Прогнозната стойност на договора е около 1,2 милиарда лева.

Снимка: iStock

Според регламента, дружествата са задължени да уведомяват за своите тръжни процедури за възлагане на обществени поръчки в ЕС, когато прогнозната стойност на поръчката надвишава 250 милиона евро и когато на дружеството са били предоставени най-малко 4 милиона евро чуждестранна финансова помощ от поне една трета държава през трите години преди уведомяването.

Нов проблем за сглобката: ЕК проверява България за схема с влакове

За започналото разследване бе съобщено на 16 февруари. Тогава Комисията реши, че има достатъчно признаци, че на това дружество е била предоставена чуждестранна субсидия в нарушение на функционирането на вътрешния пазар. Подобна оферта би могла да доведе до това други дружества, участващи в процедурата за възлагане на обществена поръчка, потенциално да загубят възможности за продажба.

Сега разследването се прекратява поради оттеглянето на китайската компания от поръчката.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.