Сигнализирай!

Лекар: Не пийте прекомерно количество вода в жегите (аудио)

Gospodari.com
Gospodari.com
13.07.2024 г.
20
0

Лекар: Не пийте прекомерно количество вода в жегите. Приемът на течността трябва да е по-често, но в по-малки дози. Ледено студената вода може да нанесе сериозна щета на организма.

Треньорът на “Барселона” проверява зъбите на футболистите

Предупрежденията са на д-р Нейко Нейков от Клиниката по неврология на болница Токуда в София. По думите му алкохолът е най-опасен през жегите за мозъчното кръвообращение. 

Д-р Нейков казва, че топлинният удар често се среща в жегите. И обяснява това от медицинска гледна точка пред БНР.

"Първоначално тялото се бори с повишената температура чрез изпотяване, чрез разрастване на малките съдове в кожата. Но ако това продължи твърде дълго, в един момент започва да се повишава температурата в сърцевината на тялото, което води до сериозни последствия за целия организъм", споделя той. 

Симптомите на прегряване са: раздразнителност, чувство на горещина, замаяност, повишени стойности първоначално на кръвното налягане. След това идва главоболието, може да се стигне до обърканост. Раздразнителността може да стане даже критична и агресивна. А на следващ етап да се достигне до количествени или качествени нарушения на съзнанието. 

По думите му топлинните нарушения на тялото обострят съпътстващите заболявания като диабет, хипертония, бъбречни или мозъчни болести. 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.