<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122290" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кличко от руи...

Зеленски: Москва може да се прицели и в други части на Европа

16 Март 2022
0 735

Украинският президент Володимир Зеленски направи изказване на срещата на Обединените експедиционни сили, ръководени от Великобритания, чрез видеоконферентна връзка. Той благодари на страните, които се противопоставиха на руската инвазия в Украйна, и призова за повече подкрепа за страната му.

Държавният глава заяви, че ако Европа не се противопостави на Русия сега, Москва може да се насочи към други части на Европа, предава NOVA по информация на Анадолската агенция.

Зеленски предупреди сътрудниците на готвения от Русия “референдум”: Подписвате си присъдите (видео)

Зеленски: Няма да простим и няма да забравим

“Все още можем да спрем руската военна машина. Все още сме в състояние да спрем убийствата на хора. Ще бъде по-лесно да го направим заедно и да спрем разрушаването на демокрацията. Спрете го сега на наша територия, защото в противен случай те ще дойдат и при вас. Всички ние сме мишени на Русия. Помогнете на себе си, помагайки на нас”, каза той вчера (15.03).

“Години наред сме чували за уж отворени врати, но също така сме чували, че не можем да влезем там”

Според Зеленски, Украйна няма да стане член на Северноатлантическия алианс, въпреки политиката на НАТО на „отворени врати”. 

“Ясно е, че Украйна не е член на НАТО. Ние разбираме това, ние сме адекватни хора. Години наред сме чували за уж отворени врати, но също така сме чували, че не можем да влезем там. Това е истината и ние трябва да я признаем. Радвам се, че нашият народ започва да разбира това и да разчита на себе си и на нашите партньори, които ни помагат”, каза президентът.

Той подчерта, че Украйна не иска да се задейства член 5 от Договора за НАТО, а само да се затвори небето, за да се направи невъзможно нанасянето на въздушни удари от страна на Русия.

“Има нужда от нови формати на взаимодействие, от нова решителност. И ако не можем да минем през отворената врата, трябва да си сътрудничим с общности, които ще ни помогнат и ще ни защитят, като вашата. И да имаме надеждни гаранции”, добави Зеленски.

В речта си след украинския държавен глава британският министър-председател Борис Джонсън заяви, че светът преживява “момент на отчаяние” и лидерите трябва да направят повече в подкрепа на Украйна.

“С пълно право ни призовахте да направим повече и ние знаем, че можем и трябва да направим повече”, Джонсън.

Зеленски: Москва може да се прицели и в други части на Европа

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции