<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122976" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Фалстарт на д...

В Русия официално забраниха Facebook и Instagram

21 Март 2022
0 1031

Съдът в Москва призна американската компания Meta за екстремистка организация и забрани Facebook и Instagram в Русия.

“Удовлетворява се искането на Генералната прокуратура за забрана на дейността на компания Meta”, обяви решението съдия Олга Солопова. Оттам уточниха, че решението влиза в сила незабавно, пише NOVA.

По-рано днес представител на корпорацията заяви, че руският съд няма право да разглежда заявлението на Генералната прокуратура и настоя да се прекрати производството по делото.

От Meta съобщиха, че на компанията не ѝ е било предоставено достатъчно време за изготвяне на позиция. Като поискаха назначаването на лингвистична експертиза – искане, което съдът отхвърли.

В Русия официално забраниха Facebook и Instagram

На 11 март Генералната прокуратура на Русия подаде заявление в съда за признаване на компанията за екстремистка организация. И настоя да бъде прекратена дейността ѝ на територията на Русия.

Facebook разреши езика на омразата срещу Русия

По-късно Следственият комитет повдигна наказателно дело срещу корпорацията заради незаконните призиви на Facebook и Instagram ъм насилие срещу руски военнослужещи.

В съда представител на Meta заяви, че „след обществения дебат” компанията вече е променила политиката си и смята, че „русофобията и призивите за насилие срещу руски граждани са неприемливи”.

В Русия официално забраниха Facebook и Instagram

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции