Сигнализирай!

От АЯР обясниха каква е радиационната обстановка в България (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
04.03.2022 г.
23
0

Радиационната обстановка в България е нормална след обстрела на Запорожката АЕЦ в Украйна. Към момента няма никакво основание за притеснение на гражданите, заяви на брифинг председателят на Агенцията за ядрено регулирани Цанко Бачийски.

"Ние сме също притеснени от това, което се случва, но следим ситуацията. Няма замърсяване с радиоактивни вещества на площадката на Запорожката АЕЦ", каза той.

Руските войски са превзели най-голямата АЕЦ в Европа (видео)

"Информацията на украинския регулаторен орган е, че е имало обстрел на площадката и пожар, който вече е загасен. Според съобщението към 8 ч. тази сутрин няма изменение на радиационната обстановка и няма засегнати сгради на реакторните установки", поясни Цанко Бачийски. И допълни, че системите за безопасност работят и са в готовност.

От АЯР обясниха каква е радиационната обстановка в България

Той информира и какво е състоянието на блоковете на най-голямата ядрена централа в Европа. Първи блок е спрян за планов годишен ремонт още преди началото на военните действия. Втори и трети са спрени и е започнало тяхното охлаждане в резултат на среднощната атака. Четвърти блок продължава да работи на понижена мощност, а пети и шести блок не работят.

Най-голямата АЕЦ в Европа е под руски контрол

Съобщението на украинския регулатор е, че централата е под контрола на руските въоръжени сили. Операторите обаче изпълняват своите задължения в съответствие с регламентите и процедурите, които гарантират безопасна експлоатация.

По думите на Бачийски, няма непосредствена опасност за радиоактивно замърсяване нито на площадката, нито на околностите на централата. "Още от самото начало на военните действия генералният директор на Международната агенция за атомна енергия излезе с обръщение, в което посочва, че е недопустимо да бъдат атакувани ядрени блокове и че това е сериозно нарушение на хартата на ООН", припомни Цанко Бачийски.

"Още в неделя едни от първите, които реагирахме, беше групата на западноевропейските ядрени регулатори, в която участва и България. На заседание на 27 февруари излязохме с декларация, че украинският регулаторен орган трябва да бъде поставен в такива условия, че да може да изпълнява своите функции по контрол на ядрената безопасност и радиационната защита. Това означава всички действия, които могат да засегнат безопасността на ядрените съоръжения в Украйна, да бъдат спрени", поясни директорът на Агенцията за ядрено регулиране.

От АЯР обясниха каква е радиационната обстановка в България

По думите му, от началото на военните действия до момента не се наблюдава никакво изменение на обичайния гама-фон на територията на България.

Руснаците превзеха АЕЦ “Чернобил” (видео)

Не пийте калиев йодид

По-рано в интервю за БТА доц. Жана Джунова, директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ), призова гражданите да не пият калиевият йодит. За да е ефективен, калиевият йодит, който е на таблетки, се пие 24 часа преди появата на радиация и до два часа след появата ѝ, обясни тя. И подчерта, че само една таблетка е достатъчна.

Той има някаква, макар и доста по-ниска ефективност, до 8 часа след появата на радиоактивен облак. Доц. Джунова увери още, че всеки ден в страната ни се извършват замервания.

АЯР: Радиационната обстановка в България е нормална, но сме притеснени от случващото се

Източник: БТА

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.