Сигнализирай!

Жюстин Томс описа арменския геноцид в роман

Gospodari.com
Gospodari.com
09.05.2022 г.
23
0

Жюстин Томс описа арменския геноцид в роман.

Романът "Clair de Lune" е посветен на всички репресирани, убити без съд и присъда хора, жертви на геноцида над арменците в Османската империя, Втората световна война и социализма в България.

За да разкаже за тях, авторката е събирала разкази от няколко поколения арменци

За книгата ще говорят Мартин Христов и Мариана Мелнишка, а за арменците в България ще разкаже Юлия Берберян. Водещ на премиерата ще е актьорът Игор Дамянов.

"През последните 10 години авторката работи задълбочено по темата за гоненията над арменците около 1915-а, Европа отпреди, по време и след Втората световна война, идването на социализма в България и лагерите у нас. В резултат се ражда вълнуващият епос "Clair de Lune", който чрез историята на един живот проследява динамиката на историческите процеси в България и Европа през ХХ век", се казва в анотацията на книгата.

Главната героиня в романа е арменката Тина, която като дете бяга от кланетата в Турция в Париж. По-късно се омъжва и заживява в България, която заобичва. Но идва войната и семейството ѝ е разбито, тя губи децата си, съпруга си, дома си и накрая е отведена в трудов лагер. И там, по силата на обстоятелствата, става майка отново.

Романът "Clair de Lune" ще бъде представен от авторката във вторник, 10 май, от 18.30 ч в столичния Bar Kanaal (ул. Мадрид" №2), съобщи издателство "Ерго".

Жюстин Томс е експерт в областта на дигиталните медии и комуникациите от края на 90-те години до днес

Преподава в Нов български университет. Автор е на редица книги по темата. "Clair de lune" е първият ѝ художествен роман.

Жюстин Томс описа арменския геноцид в роман

Източник: Дневник

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.