Сигнализирай!

Петков пред Guardian: Служебният кабинет на Радев може да реши да плаща на "Газпром" в рубли

Gospodari.com
Gospodari.com
24.06.2022 г.
26
0

Премиерът Кирил Петков отправи сериозни критики срещу президента Румен Радев. Това се случи по време на интервю пред Guardian по повод вота на недоверие срещу правителството.

Протестиращи: Живеем в страна, в която да си умен и красив е страшна обида (видео)

Петков предупреди, че бъдещото служебно правителство на Радев би могло да сключи бърза сделка с "Газпром". Тя може да накара България да приеме схемата за разплащане в рубли за газа, пише Булевард България.

Румен Радев и Кирил Петков с първи коментари за обявената от Путин военна операция

Премиерът предупреди за възможна "драстична промяна" в българската подкрепа за Украйна при евентуален провал на преговорите за съставяне на ново правителство с неговия мандат и разпускане на парламента.

Кирил Петков обяви кога правителството подава оставка (видео)

"Боя се, че България ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ (на помощи) към Полша рязко ще се намали. Боя се, че силната ни позиция в ЕК и на нивото на Европейския съвет ще стане много по-уклончива. Няма да е силен глас срещу Русия", каза той.

Петков описа две причини за атаката срещу правителството. Корупционните интерес и проруското влияние в България, които "съюзиха сили", за да свалят властта.

Световните агенции коментират вота на недоверие

Той посочи още, че Русия има голям интерес от събарянето на българското правителство.

Защото това ще покаже какво се случва, "ако не играеш по правилата им" и ще е "чудесен пример как стратегията за газова диверсификация не работи".

През април кабинетът "Петков" отказа да плаща на "Газпром" по новата схема, наложена от Русия. Малко след това руският газов монополист прекрати доставките на горивото за България. А това доведе до тежки упреци от страна на Румен Радев и ГЕРБ.

Въпреки това правителството успя да договори доставки на американски втечнен газ и даде заявка, че цялото потенциално количество от азербайджански газ за България ще може да се получава от юли 2022 г., след като досега умишлено беше отказвано от предишното ръководство на "Булгаргаз".

Петков към Радев: Ако си президент на място, свикваш КСНС за Северна Македония (видео)

Кирил Петков открито говори за противоречията си с Румен Радев заради отказа за изпълнение на новите условия на "Газпром".

Той посочва, че Радев е "много силно против" предоставянето на оръжия за Украйна през трети страни. А "ние бяхме много силно за това". Той смята, че руската пропаганда създава силен стимул за политици като Радев да се застъпват за неутралитет, като цитира данни от социологически изследвания. Според изследването 20% от хората подкрепят Русия, а 60 на сто не искат да се заема страна в конфликта.

"Може би президентът гледа само популистките мнения. Личните му възгледи може би съвпадат с тях и той не вижда същата спешна нужда като нас да покаже лидерство по тези теми, да говори в един глас с държавите от ЕС и да бъде толкова силен съюзник на НАТО, колкото ние можем да бъдем", каза Петков.

"Войната показа много ясно кой чия страна заема. За съжаление на правителството - тя създаваше все повече нестабилност, защото се налагаше да се вземат тежки решения".

Петков пред Guardian: Служебният кабинет на Радев може да реши да плаща на "Газпром" в рубли

Източник: Булевард България

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.