Сигнализирай!

С повторна употреба и рециклиране можем да намалим замърсяването от пластмаса до 80%

Gospodari.com
Gospodari.com
17.05.2023 г.
76
0

С повторна употреба и рециклиране можем да намалим замърсяването от пластмаса до 80% до 2024 година. Това се посочва в материал на Програмата на ООН за околната среда, цитиран от Reuters. Необходимите промени са големи, но също така практични и достъпни, смятат оттам.

Първата стъпка е да се премахнат ненужните пластмаси, като например прекомерните опаковки, се казва в доклада. Тогава може да се увеличи повторната употреба на пластмаси, като бутилки за многократно използване, да се стимулира рециклирането и да се замени пластмасата с по-екологични алтернативи.

Европа планира още по-строги ограничения за използването на пластмаса (видео)

Подобна промяна, водена от правителствените политики и промените в пластмасовата индустрия, би означавала, че замърсяването с пластмаса ще спадне до около 40 милиона тона през 2040 г. Вместо 227 милиона тона, ако не се предприемат действия.

Промените ще донесат ползи на стойност трилиони долари от сега до 2040 г., се казва в доклада. Така ще се намалят щетите, причинени от пластмасите за здравето, климата и околната среда.

Сега пластмасата замърсява цялата планета, от върха на Еверест до най-дълбоките океани. Хората консумират микропластмаси чрез храна и вода, както и като ги вдишват. А частици са откривани в кръвта и дори кърмата на хората.

През март 2022 г. 193 държави се споразумяха да сложат край на замърсяването с пластмаса. В момента се водят преговори за правно обвързващо споразумение до 2024 г. Вторият кръг от преговорите започва на 29 май. В момента светът произвежда 430 милиона тона пластмаса годишно, две трети от които са продукти с кратък живот, които скоро се превръщат в отпадъци. Очаква се производството да се утрои до 2060 г. според настоящите тенденции.

Докладът изчислява, че повишената повторна употреба на пластмаси може да намали с 30% замърсяването с пластмаса до 2040 г., като мерките включват схеми за връщане на депозити за контейнери. Такава схема трябва да започне в Англия през 2025 г., седем години след като беше обявена за първи път.

Повече рециклиране ще намали замърсяването през 2040 г. с още 20%, се казва в доклада. Облагането с данъци на необработената пластмаса и премахването на субсидиите за изкопаеми горива са политики, които биха насърчили това, като направят рециклирането по-икономически привлекателно в сравнение с производството на нова пластмаса. Прилагането на насоки за опаковане за увеличаване на рециклируемостта на продуктите също би било важно.

Внимателната подмяна на пластмасови продукти, като контейнери за храна за вкъщи, с алтернативни материали като хартия или компостируеми материали, може да намали с още 17% замърсяването през 2040 г., се казва в доклада.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.