Сигнализирай!

СЗО: Два пъти повече са смъртните случаи от претоварване, отколкото от Covid за година

Gospodari.com
Gospodari.com
17.05.2023 г.
16
0

СЗО: Два пъти повече са смъртните случаи от претоварване, отколкото от Covid за година. Скорошно проучване на Световната здравна организация е установило, че преумората и прегарянето са взели повече от 745 000 живота само за една година. За сравнение, това е над два пъти повече от броя на американците, починали от Covid-19 през 2020 г., първата година от пандемията, съобщи NOVA.

До преумора и прегаряне може да доведе липсата на ваканция или липсата на достатъчно време за почивка. Заключението е на психотерапевта Джойс Мартер, автор на The Financial Mindset Fix: A Mental Fitness Program for an Abundant Life.

Снимка: iStock

Стресът е нормална част от живота и въпреки че има начини да се справим с него, справянето ежедневно оказва сериозно влияние върху организма ни.

Той може да увреди здравето на зъбите, да причини храносмилателни проблеми, да увеличи риска от рак на шийката на матката и да повиши кръвното налягане. Това са само малка част от многото заболявания, които стресът може да причини.

„Точно както спортистите се нуждаят от почивка от физическото натоварване, почивката е жизненоважна за здравето, защото прекъсва цикъла на стреса“, казва Ерин Енгъл, психолог в Нюйоркския университет.

Проучване от февруари 2023 г., публикувано в списанието Molecular Psychiatry, свързва хроничния стрес с повишен риск от повечето хронични заболявания. Състояния на психичното здраве и дори когнитивни проблеми като нарушена памет и способност за учене.

Снимка: iStock

Д-р Ерин Енгъл добавя, че хроничният стрес засяга способността ни да останем ангажирани и продуктивни. Да устоим на инфекции и да преборим лошия сън.

България е втората най-стресираща за шофиране държава в света

Твърде много стрес води и до проблеми със сърцето. Джоя Турито, кардиолог в New York-Presbyterian Brooklyn Methodist Hospital, твърди, че работохолиците са по-склонни да имат „характеристики тип А“. Това е добре известен рисков фактор за сърдечни проблеми.

Д-р Турито обяснява, че дългата работна седмица увеличава риска от инсулт с 35%, както и риска от смърт от инфаркт със 17%.

Възрастните с висок стрес са с 45% по-склонни да имат метаболитен синдром, според проучване от 2021 г. Това коментира д-р Реха Кумар, главен медицински директор на Програмата за грижа за теглото в Ню Йорк. Това са група симптоми, които увеличават риска от сърдечни заболявания, диабет и други здравословни състояния.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.