Сигнализирай!

Първият донор за годината спаси живота на трима души

Gospodari.com
Gospodari.com
31.01.2024 г.
39
0

Първият донор за годината спаси живота на трима души, съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Донорката ситуация беше реализирана от медицински екип на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) - Силистра, с координатор д-р Данчо Данаилов. Това стана възможно, след като на 29 януари близките на изпаднал в мозъчна смърт 73-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи и да дадат шанс за живот на други хора.

След извършване на всички необходими дейности от лекарите в Силистра на 29 януари пациентът е кондициониран и транспортиран в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Св. Марина" - Варна.

18-годишен младеж стана донор и спаси три живота след смъртта си (видео)

На 30 януари по искане на "Медицински надзор" и със съдействието на Министерството на здравеопазването и Министерството на отбраната е организиран полет със самолет "Спартан". Екипаж от състава на Военновъздушните сили на Българската армия изпълни успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на два медицински екипа.

Снимка: ВМА

Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛ "Александровска" съвместно с лекари от УМБАЛ "Св. Марина" - Варна извършиха експлантацията на органите.

Медицински екипи на УМБАЛ "Александровска" са трансплантирали бъбреци на двама мъже - на 43 и 44 години, с хронична бъбречна недостатъчност. Те са избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора. А лекарите от ВМА са трансплантирали черен дроб на 53-годишен мъж.

Реципиентите са в стабилно състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите на лечебните заведения. Другите органи на починалия мъж не са били подходящи за трансплантация.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.