Сигнализирай!

"Господарите" поставиха 80 билборда в памет на Милен Цветков в цялата страна

Gospodari.com
Gospodari.com
06.05.2020 г.
46
0

Още не можем да прежалим Милен. Нелепата му смърт беше шамар, който ни зашлеви най-неочаквано точно на един от най-светлите християнски празници. Сякаш за да ни напомни, че за проблемите, разяждащи това общество, няма делник и празник.

Кадри от момента на катастрофата с Милен Цветков показват липса на спирачен път и пешеходци на косъм от смъртта (18+)

Простихме се с един от емблематичните журналисти на нашето време, и - нещо много по-лошо - близките му загубиха завинаги своя обичен и непрежалим баща и син.

Снимка: Булфото

Милен Цветков обаче стана част и от една злокобна статистика - поредната бройка от убитите в безпощадната война по пътищата. Само дето този път не е "безименна", както в по-голямата част от случаите, а е уважавана публична личност. Милен обаче с нищо не се различава от всички останали, загинали по този абсурден начин преди и след него - още един човек, който само допреди миг е дишал, обичал, планирал, мечтал, прекарал време с децата си, чул се с родителите си, напазарувал за вечеря, уговорил се за среща с приятел, качил се на колата си или вървял по тротоара... и миг след това - умрял. Нелепо, безвреме, нечестно, безкрайно болезнено за всички негови роднини, колеги и приятели.

Милен Цветков стана ярък символ на тази безсмислена и с нищо незаслужена смърт. Убит от момче, решило закратко да се пренесе в един по-забавен за него свят, с помощта на различни видове наркотици, и изпратило заради това невинен човек завинаги към оня, другия свят, от който връщане няма.

Шофьорът, убил Милен Цветков, е с положителен тест за амфетамини и канабис (видео)

Без значение дали убиецът ще получи справедливо възмездие или адвокатите му ще измислят начин да го измъкнат - Милен определено няма да се върне. Точно както няма да се върнат безбройните жертви на тази касапница, тази лудост, която сами си причиняваме по пътищата. Защото когато нещо такова се случи с хора като Милен, всеки от нас се замисля, обещава си да внимава повече, да се оглежда, да не минава на червено, да бъде по-толерантен към останалите шофьори, да пази пешеходците - но всичко това... за три дни.

След това забравяме и отново се превръщаме в хуни и викинги на пътя, натискаме клаксона, псуваме, заплашваме, пием "само по бира" преди да се качим на колата, все бързаме да хванем зеленото, което отдавна дори не е жълто, все искаме да изпреварим този пред нас, който много се влачи, че дори и малко да го "понакажем" за мудността след това. Когато се качим на колите си, като че ли се връщаме назад в еволюцията, губим цялата си цивилизованост, гмуркаме се в един поток от агресия, мачизъм, комплексарщина и ниска култура. Ставаме не-човеци. И в един момент все някой от нас неизбежно се превръща в убиец. Убиец на бащи и майки, на синове и дъщери, на приятели. На хора, които с нищо не са го заслужили. На Милен Цветков.

Видео показва как автомобилът, убил Милен Цветков, преминава на червено в друга ситуация

Много е важно в никакъв случай не забравяме Милен! Нека той дълго време стои пред очите ни и ни напомня да бъдем човеци на пътя, да дадем всичко от себе си, за да спрем това изтребление в мирно време. Затова ние от "Господарите" решихме да направим нещо символично. Да направим така, че самият Милен да ни напомня за себе си, и за жертвата, която даде в тази безумна война, като ни наблюдава от множество билборди в цялата страна. Без надпис, без послание - само един изгарящ поглед, който говори повече от всичко.

Снимка: Бебо Халваджиян

За да може повече хора да го видят и да не забравят, че безотговорността, неспазването на правила и чувството на безнаказаност в държавата ни водят до това, което за съжаление се случи с Милен, ние сложихме 80 билборда със снимката му в най-големите градове на България. Това стана възможно благодарение на рекламна агенция Brigada, печатница Dedrax и Билборд АД, които с готовност се включиха в инициативата ни.

Ние сложихме билбордите със снимката на Милен, за да ни напомня, че никой не е застрахован срещу това да загине на пътя, но и от всеки един от нас зависи да минимизираме загубите. Загубите на близки хора, на деца и родители, на близки приятели. И в същото време като отговорни членове на това общество да имаме нулева толерантност към убийците на пътя. В този смисъл тези билборди са и призив към институциите да се отнасят с цялата строгост на закона към нестихващата война по пътищата на България.

Милен вече го няма. Но нека билбордите с неговият образ да ни накарат да спасим други животи. С отговорно поведение, култура и съзнание.

Сбогом, Милене! Знаем, че винаги ще ни гледаш отгоре! И ще се смеем заедно на живота и света, както му се смяхме и преди това. Нищо друго не ни остава!

Милен Цветков беше едно от телевизионните лица, попаднали още в първите броеве на „Господари на ефира” през 2003-та година и 16 години не излезе оттам. Защото беше колоритен, забавен, точен в коментарите и искрен в самоиронията си. Забавляваше се да попада при нас и на другия ден коментираше, че се е гледал и се смееше с глас в ефир. Докато много други се сърдеха навъсено, той се усмихваше на гафовете, които правеше или смешките, които предизвикваше и казваше „Айде пак влязохме в Господарите”. Милен дори се въплъти и в ролята на водещ на "Господари на ефира", по време на седмицата, отбелязваща 11-я ни рожден ден през 2014 година. Вижте тук някои от тези незабравими моменти, които събрахме на едно място и посветихме на неговата памет:

На Милен… от „Господарите” (видео)

Можете да си припомните с усмивка за Милен Цветков и в нашите материали за него през годините от следващите линкове:

Ерата "Милен Цветков"

Милен Цветков се завръща

Милен Цветков гони Антония Петрова от студиото си

Блиц – Галя Щърбева и Милен Цветков

Милен Цветков в няколко минути

Златен скункс за Милен Цветков

Милен Цветков говори с плеймейтката Глория Аенска за изкуство

Милен Цветков изгони поредния си гост от студиото

Фейсбук предизвикателство към Милен Цветков

Видео: Алтернативата/ТВ 1

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.