Сигнализирай!

Протестите не са това, което са! (коментарът на "Господарите")

Gospodari.com
Gospodari.com
15.05.2020 г.
47
0

Дойде момент за една много тъжна констатация - напоследък протестите вече не са онзи свещен механизъм на демокрацията, чрез който хората изразяват недоволството си от преяждането с власт на управниците си. Или поне далеч не са само това!

Протест пред парламента иска оставката на правителството, има полиция и арестувани (видео и снимки)

В днешно време дори когато на народа му е дошло до гуша от положението, в което го е вкарала политическата му върхушка, вече няма как да излезе и просто да извика едно искрено "Ууууу!" под прозорците на правителството. Защото на площада заедно с него "Ууууу!" вика и някой, който иска да бъде спрян кемтрейлса от самолетите, друг, който е против това децата му да бъдат отнети от норвежци, и трети, който отказва да слага ваксина, която още не е създадена.

Проблемът дори не е толкова в това, че всякакви абсурдни конспиративни теории се прокрадват в публичното пространство и с лекота печелят многобройни последователи. Това винаги го е имало, макар интензитетът, с който фалшивата информация достига до по-доверчивите си ползватели, определено нагнетява допълнително ситуацията напоследък. Истинският проблем е, че същите тези консуматори на фантасмагорични теории изключително ефективно биват мобилизирани с политически цели и се ползват като бройка при протестни събития. И по този начин размиват истинското недоволство, дори когато малко или много то си има своите основания.

Всичко това много добре се видя на вчерашния протест в центъра на София. Да, той беше иницииран от политическа организация, над която тегнат тежки съмнения за спонсориране от Изток и привържениците на която отново не пропуснаха да развеят руски знамена, заедно с българските. Да, той беше яхнат от парламентарната опозиция, която го излъчи надълго и нашироко по партийната си телевизия, показвайки жени, които които сигурно си имат своите проблеми, но са решили театрално да ги излеят в грозни псувни в телевизионен ефир. (Бясна жена псува на протест (видео) ) И да, на него бяха издигнати абсурдни плакати - срещу ваксина, която още не е измислена и срещу американски предприемач, който дава повече пари за благотворителни каузи от всеки друг на тази планета.

Но този протест привлече и обикновени хора, изплашени от икономическата криза, която неочаквано удари за пореден път и без това тънките им джобове, и които така и не успяха да усетят някаква ефективна подкрепа от правителството си. Към него се присъединиха и млади българи, които все по-трудно виждат бъдещето си в тази държава, при това в момент, в който като цяло е неясно бъдещето на света като цяло. И такива, които по никакъв начин не се чувстват подкрепени и защитени от хората, които взимат важните решения и от тяхно име.

Всъщност техният глас така и си остана нечут. Защото бяха сведени до най-малкото общо кратно с онези другите - с протестиращите срещу 5G-то и Бил Гейтс, с развяващите руски знамена и с агресивните типове, умишлено провокиращи полицията.

Видео: 24 часа

Обявеният като "общонационален" протест успя в едно - да превърне нацията ни в една обща тълпа от всякакви странни хора с разнородна маса от произволни искания. Но пък не успя в най-важното - да се превърне в сериозен инструмент на демокрацията, на който политиците да няма как да не погледнат с цялата му сериозност. А те от доста години насам точно това искат!

В никакъв случай обаче не бива да се примиряваме с това положение! Демократичният лост "протест" е изключително важен за функционирането на гражданското ни общество. И точно защото за политиците е най-удобно той да липсва или да бъде тотално дискредитиран, ние в още по-голяма степен трябва да го отстояваме. Но не с призиви за събиране под нечий съмнителен политически флаг! Този народ има нужда от смислени личности, от доказани авторитети, от умни и съвестни лидери, които отново да събудят желанието ни да изискваме онова, което ни се полага, да си търсим правата, защото те са си наши, да не се примиряваме с всичко, да искаме, да изискваме! И когато хората масово излязат на площада, обнадеждени от присъствието на такива личности, тези с протестите срещу 5G-то ще се изгубят в тълпата и никой няма и да ги забележи!

Имаме огромна нужда от протести! При това не един и два. Но с ясна кауза, смислени искания и конкретни градивни цели!

Снимки: Булфото

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.