Сигнализирай!

Фирмата, виновна за разтопения битум в София се оправда с ниските температури при полагането му (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
12.05.2020 г.
42
0

Вчера на столичния булевард "Дондуков" и на улица "Тодорини кукли" в квартал "Сухата река" десетки автомобили се оказаха с повредени гуми заради полепналия по тях разтопен от "невероятната майска жега" асфалт. Честито на онези, които току-що си бяха сложили летните гуми - те поне са по-евтини от зимните! При всички положения на "късметлиите", минали в понеделник през този район, им се отвори непредвидено бъркане в и без това изтънелия от кризата джоб.

https://www.facebook.com/vladi.tachev/videos/2983158831739237/

Днес от фирмата изпълнител се оправдаха в ефира на bTV с по-студеното време и работата през нощта по време на полагането на битумната смес. Жалко! Ние от "Господарите" така се надявахме най-накрая да отбележим първият случай в историята на българските обществени поръчки, в който фирма, извършила некачествен ремонт да си признае грешка! Сега ще трябва да чакаме за нова такава възможност до следващия строителен гаф. "Успокоителното" е, че той едва ли ще дойде след чак толкова много време, имайки предвид опита ни от последните години. Гаф след гаф - оправдание след оправдание, кое от кое по-наивни!

А ето точно какво обясни представител на фирмата, извършила ремонта: „Процедурата, която сме извършили е стандартна и се извършва ежегодно преди да започне зимния сезон. Заливането на фугите, което доведе до проблема, беше извършено през октомври миналата година. То се налага, за да може всяка една от по-големите улици да се запазят за зимния сезон и да не прониква вода в пукнатините“.

„Една от причините за разтичането е, че полагането на пастата е извършено през нощта, когато времето е било по-хладно. Каменната паста, която служи за фиксиране на този материал, може би не е оказало добро влияние заради по-ниските температури“, каза още той. Останалото шикалкавене можете да чуете сами във видеото горе!

От обяснението на фирмата не ни стана ясно едно - ние, гражданите ли им посочихме някаква конкретна дата за полагане на този битум и следователно сами да носим вина за това, че сме уцелили нощ с "ниски температури"? А и някак не е ли предварително известно, че октомврийските нощи по природа са с по-ниски температури, тъй като вече са в месец, който ни приближава към зимата? Или това са факти за ученици, а не за ръководители на ремонтни дейности?

„Към онзи момент, когато температурите са били по-ниски, не е имало претенции към фирмата, което не означава, че към този момент не можем да ги санкционираме“, каза от своя страна Цветан Божинов, зам.-кмет по строителството в Столична община. И добави, че ако хората имат претенции, може по надлежния ред да извадят протоколи, които да бъдат предявени към фирмата изпълнител за обезщетение.

И какво излиза? За разтопения битум през необичайно топлия май е виновен необичайно студеният октомври! Фирмата изпълнител няма вина, а дори и да има, общината е пропуснала първоначалния момент, за да предяви претенции, а новият такъв е силно хипотетичен. Класика в жанра!

А на горките хора с полепнал битум по прясно сложените летни гуми не им остава нищо друго, освен да си освободят цялата следващата седмица от каквито и да било други ангажименти. Защото ще имат наново да сменят гуми и да ходят до застрахователи и община, за да имат някакъв шанс за обезщетение. А всички знаем какво ходене по мъките е това! И на колко хора всъщност им се занимава.

И за финал един съвет - не шофирайте по софийските улици през горещите летни месеци. Не се знае в коя студена октомврийска нощ е изливан я битума, я асфалта по тях!

Видео: bTV , Facebook/Забелязано в София

Снимки: Булфото

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.