<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=196318" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Когато закон�...

Виетнам страда от огромен недостиг на жени

31 Август 2023
0 192

Виетнам страда от огромен недостиг на жени.

Във Виетнам жените са много по-малко от мъжете. А това представлява сериозен проблем. Защо? И как държавата се опитва да промени това?

Във Виетнам има огромен недостиг на жени и това е сериозен проблем. Само преди няколко години майките се притесняваха най-вече за това, че дъщерята в средата на 20-те си години още не е омъжена. Но сега ситуацията е съвсем различна и майките се тревожат повече за синовете си. Дали е достатъчно образован? Печели ли добре? Знае ли как да се държи? Ако отговорът е не, шансовете му да си намери жена спадат.

Във Виетнам във възрастовата група от 0 до 19 години момчетата са с 1,2 милиона повече от момичетата. Това сочи национално проучване от 2019 година. По сходен начин стоят нещата само в Китай и Индия. Обществените последствия са драматични за мъжете, които не могат да си намерят жени. Но най-вече за жените, които като “търсена стока” са изложени на силен натиск.

Виетнам става новият Китай за САЩ

Момчетата са предпочитани

Фактът, че днес във Виетнам има повече момчета, отколкото момичета, се дължи на различни прични. Проучване, наречено “Разпределението на половете във Виетнам” назовава три.

Неравновесието се дължи на първо място на обществените предпочитания към момчетата. Традиционно дъщерите се ценят по-малко. Доминиращото във Виетнам конфуцианство налага строго разделение на половите роли и подчинява жената на мъжа. Със сключването на брак жените стават част от семейството на мъжа и родителите ги “губят”. А понеже възрастните хора не могат да разчитат на държавата за подкрепа на старини, родителите очакват синовете им да се грижат за тях.

Виетнам страда от огромен недостиг на жени

Ултразвук и най-много две деца

На второ място роля играе широкото разпространение на контролните прегледи по време на бременността като например с ултразвук, които позволяват да се установи полът на бебето. През 2003 година правителството забрани този вид прегледи, но днес 83 процента от бременните са наясно с пола на детето си преди раждането, сочат проучвания на ООН.

Роля играе и политиката за намаляване на ръста на населението. През 1988 година бе взето правителствено решение за не повече от две деца в семейство. То не се спазва стриктно, но тъй като всяко семейство държи да има син, при втората или третата бременност женският зародиш често се абортира.

Последствията за жените са еднозначни, посочва пред ДВ директорката на Института за изследване на социалното развитие в Ханой Куат Ту Хонг. “Виетнамските жени са изложени на огромния натиск да родят син. Ако това не стане, съпругът и семейството вероятно ще започнат да се отнасят към тях зле, особено в селските райони”.

Търговия с хора и нестабилност

Противно на очакванията, обществените последствия от липсата на жени не водят до подобряване на тяхната позиция в обществото, а до изостряне на конкуренцията. Жените все по-често стават жертва на принудителни женитби и други форми на насилие, се отбелязва във вече споменатото проучване за половото неравновесие във Виетнам. Към това се добавят ръстът на проституцията и другите форми на сексуална експлоатация. Същевременно расте рискът от обществени вълнения, тъй като броят на неудовлетворените в социален и в сексуален план мъже се увеличава.

Тези ефекти предстои да се задълбочат, тъй като неравновесието ще нараства, ако правителството не успее да противодейства. Относителният превес на младите мъже между 20 и 39 години, който сега е 3,5 процента, ще се увеличи до 10 процента през 2059 година, гласят прогнозите на ООН. Респективно всеки десети мъж на възраст за женене няма да може да си намери съпруга – чисто математически.

Силни закони, слаба социална държава

За да се намали половото неравновесие, е необходим цял пакет от мерки, защото става дума за промяна на една култура, която е установена от векове, казва Куат Ту Хонг. Има нужда от закони, просвета и по-силна социална държава.

През 2006 година парламентът във Виетнам прие закон за равнопоставеност на половете, през 2013 забраната за дискриминация по полов признак дори получи конституционен характер. В момента се реализира правителствена стратегия за насърчаване на половото равенство и Куат Ту Хонг е убедена: “Правителството във Виетнам има силна политическа воля да насърчи равенството между половете”. Но експертката смята също така, че културата и традициите все още са твърде силни.

Тя изтъква пред ДВ, че има нужда от промени и на материално ниво. “Докато не подобрим социалната система, няма как да се стигне до големи промени.” Децата трябва да бъдат освободени от материалната отговорност за своите родители. А това може да се случи, ако например всички виетнамци бъдат интегрирани в пенсионната система. В момента тя обхваща само една трета от населението.

Виетнам страда от огромен недостиг на жени

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции