Сигнализирай!

Как гласуваха българите в чужбина

Gospodari.com
Gospodari.com
13.07.2021 г.
5
0

Гласуването на българите в чужбина е напът да промени изборния резултат, пише Свободна Европа. В чужбина безспорният победител е "Има такъв народ".

Вотът от чужбина при 82% протоколи: “Има такъв народ” печели категорично, “Демократична България” изпреварва ДПС

Окончателните данни ще излязат по-късно във вторник, но картината и без това е ясна - гласовете извън България имат сериозна тежест и могат да влияят върху политиката в страната.

Засега се вижда само върхът на айсберга - че дойде край на опашките, край на километрите с влак или самолет, за да можеш да гласуваш. Край и на плашилото "Турция", заради което години наред българите в чужбина не успяваха да гласуват - защото се твърдеше, че българските граждани от турски произход ще преобърнат изборния резултат.

Вижда се и инерцията, с която в София се посреща гласуването в чужбина - все още като нещо второстепенно по важност. Този път големите проблеми на няколко места дойдоха във връзка с приключването на изборния ден и изпратените от секциите протоколи към ЦИК. На редица места, най-вече в Западна Европа, членовете на избирателните комисии се оплакаха от забавяния заради действията на комисията.

„Пратили сме си протоколите преди часове и все още дори нямаме потвърждение, че имейлът е получен. А след това трябва да чакаме потвърждение за редовни документи и разпускане“, написа във Фейсбук, която беше част от секция в Оксфорд.

По време на изборния ден телевизиите съобщиха и за няколко случаи на напрежение при гласуването в Турция. Там дори се стигна и до физически сблъсък между двама мъже, за които беше съобщено, че са отведени от полицията.

Както и през април, проблем в Турция се оказа изискването декларациите за гласуване да се попълват от лицата, които гласуват на място в секциите. По-късно от ЦИК дадоха разрешение декларациите да могат да бъдат подписвани и извън секциите и за попълването им да се оказва помощ. Няколко медии съобщиха, че и машините са затруднили хората с право на глас в Турция.

Къде как гласуваха

До понеделник вечер от ЦИК бяха обработили 82.02% от протоколите от избирателните секции в чужбина. Дори при оставащи 20%, както през април, категоричен победител е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН), която взема над 35% от всички гласове или общо над 47 хил. гласа, като това число може да се увеличи.

До момента на второ място отново по подобие на изборите преди три месеца е „Демократична България“ (ДБ). Коалицията получава над 25 хил. гласа или 18.5% от гласовете. Веднага след тях с възможност да премине на второ място е ДПС. От движението до момента събират 18.3% подкрепа и малко под 25 хил. гласа, почти всички от които идват от Турция.

Бившите управляващи от ГЕРБ, които в България са втора политическа сила, са поставени на четвърто място от избирателите, гласували извън страната. От партията на Бойко Борисов получават малко над 9% подкрепа или малко над 12 хил. гласа.

Проруската партия „Възраждане“ отново затвърждава добрите си резултати извън пределите на държавата като получава над 8 хил. гласа, които се равняват на 6.2%, повече отколкото получава например БСП.

Океания, Азия, Африка

Австралия и Нова Зеландия бяха първите места, на които се проведоха изборите и там секциите затвориха първи.

В Нова Зеландия, където гласи си подали 190 души, с най-висок резултат е „Демократична България“ (ДБ) – 35%, следвана от „Има такъв народ“ (ИТН) с 26.6% и „Вързаржане“ с 13%.

ДБ е и първа политическа сила в Австралия, където получава 45% от гласовете. Втори отново са ИТН 21 %, следвани от „Вързаждане“ с 13%. Там са гласували общо 379 български граждани.

В Китай, където бяха разкрити две секции гласуваха общо 68 души. Там 33% от гласовете отиват за ДБ, 16.9% печели ИТН, следвана от ГЕРБ с 15%.

В Япония за ДБ са гласували 61%, втори са ИТН с 11%, а трети са ГЕРБ-СДС с 9%. Правото си на вот там са упражнили 110 български граждани.

В Африка най-много са гласоподавателите в трите секции в Република Южна Африка.

Там са гласували общо 291 българи. Първа политическа сила е ИТН с 24%, следвана от ДБ с 20%, 18.5% Възраждане и ГЕРБ-СДС с 15.3 %. ДБ печели в Египет и Тунис, и поделя първото място с ИТН в Нигерия. Партията на Слави Трифонов е първа в Алжир, а лидер в Мароко е ГЕРБ-СДС. В тези страни са гласували по около 30 българи.

Европа

Вменяването на страх, че разкриването на по-голям брой секции в Турция значително ще повиши гласовете в южната ни съседка, които традиционно отиват основно за ДПС, се оказаха неоправдани. При преброени 115 от общо 121 секции в страната до понеделник вечер, се оказва, че гласувалите са 27 506, от които малко над 90% са дали гласа си за движението. На изборите през април в страната гласуваха 22 259 души, но само в 35 секции, което доведе до сериозни струпвания на хора.

В секциите във Франция са гласували общо 3880 граждани. Там вотът печели ИТН, които получават 33.9% от гласовете. 30.9 % събира ДБ, а далеч зад тях с 9.5% са третите от ГЕРБ-СДС.

Партията на Слави Трифонов печели още в Италия с 39%, следвана от ДБ с 17.8% и „Възраждане“ с 12.7%. В страната са гласували общо 4100 граждани.

В Германия, където са преброени 23 991 гласа, но все още се чакат данните от протоколи в големи избирателни секции, първа политическа сила е ИТН с 44.6% или близо 11 хил. гласа. Втори са ДБ с 21.8%, а трети са ГЕРБ-СДС с 8.3%

В Испания, където липсват данните от 9 секции, дотук са преброени гласовете на 11 390 граждани. От тях 5825 или малко над 51% получава ИТН. След тях с 13.8% са ГЕРБ-СДС, следвани от ДБ с 10.4% и „Възраждане“ с 9.2%.

Във Великобритания, където бяха разкрити най-много секции извън страната, дотук са отчетени гласовете на 25 316 души, но те ще нараснат допълнително. 13 234-ма от тях или над 52% са гласували за ИТН. Втори са ДБ с 18%, следвани от „Възраждане“ с 8% и ГЕРБ-СДС със 7%.

В Австрия, където не са отчетени резултатите от само една секция, гласувалите са 3907. Най-много подкрепа 34%, получава ИТН с 1343 гласа. Близо до тях са от ДБ с 30.9%, а трети са ГЕРБ-СДС с 11.2%.

На Балканите и Южна Европа

В Северна Македония, където не са ясни резултатите в 2 от общо 6 секции са гласували 445 души. Първи със 119 гласа или 28% подкрепа са „Българските патриоти“. На второ място са ГЕРБ-СДС с 22%, а трети се нареждат от партита на Васил Божков „Българско лято“ с 19%.

В Гърция, където много българи упражниха правото си на глас по време на почивката си, все още не са ясни окончателните резултати. Отчетени до момента са 7612 гласа, а най-много 2534 или 33% от тях получават ДБ. Близки изглеждат резултатите на ИТН, които събират 28% подкрепа, а трети са от ГЕРБ-СДС с 14.7%.

В Албания са гласували 210 души. Най-висок е резултатът на БСП – 31.2%, следвана от ГЕРБ-СДС – 24.7%, „Българските патриоти“ с 16.9 % и ДБ с 10%.При преброени резултати в 3 от общо 5 избирателни секции в Сърбия, резултатите показват, че своя вот са дали 327 души. Там води ДБ с 47.4%, които се равняват на 146 гласа. Втори са ИТН с 18.8% , а трети са ГЕРБ 12.6%.

В Кипър, където има голяма българска диаспора са гласували 2429 души. Малко над 50% от тях са подкрепили ИТН с 1225 гласа. Втори са ГЕРБ-СДС с 16%, а трети са ДБ с 8%.

Данните на ЦИК за гласуването в САЩ и Канада са все още оскъдни като се очаква те да са последните, които ще бъдат отчетени.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Заглавна снимка: Избирателната секция в Мюнхен часове след приключването на изборния ден , Facebook/Мирослав Тодоров


Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.