Сигнализирай!

От Барбадос, през БСП до МВР - защо Петър Илиев е толкова важен за "Има такъв народ"?

Gospodari.com
Gospodari.com
04.08.2021 г.
28
0

От Барбадос, през БСП до МВР - защо Петър Илиев е толкова важен за "Има такъв народ"? Отговорът на този въпрос търси Свободна Европа.

Във видеото можете да видите гостуването на Петър Илиев в "Студио Х" по 7/8 ТВ през декември 2020 г.

Очевидно важен човек. Такъв изглежда адвокат Петър Илиев за "Има такъв народ" (ИТН). Юристът e номинацията на партията за вътрешен министър в представения във вторник проект на кабинет.

Илиев фигурираше като кандидат за министър на правосъдието и в оттегления първи проектокабинет на ИТН, начело на който беше предложен бившият министър (2001-2009) от НДСВ Николай Василев.

Според свидетелствата на "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) отново той - Петър Илиев, е бил кандидатът за премиер, представен пред тях миналия петък, преди в последния момент ИТН да обяви като номинация за министър-председател Пламен Николов.

Премиер, правосъден или вътрешен министър - и трите поста са важни, а настояването на "Има такъв народ" за ключова роля на Петър Илиев показва, че той е основна фигура в управленския екип на партията.

Илиев обаче успя да събере различни критики веднага след споменаването на името му. В следващите редове събираме наличната информация за него.

Вижте кой кой е в предложеното от “Има такъв народ” правителство (видео и снимки)

От Барбадос, през БСП до МВР - защо Петър Илиев е толкова важен за "Има такъв народ"?
Обвинения в плагиатство

Биографията на Илиев дава поводи за въпроси. Основният сред тях е плагиат ли е номинираният за вътрешен министър. Повод за това стана публикация на Клуб Z от петък, в която се твърди, че в своята книга "Компетенциите на Народното събрание" Илиев е плагиатствал десетки страници от своята колежка в Софийския университет доц. д-р Наталия Киселова.

Преди шест години, когато книгата излиза, Киселова не е предявила претенции, затова за доказано плагиатство не може да се говори. Специализираната група във Фейсбук "Правна лудост", поддържана от кадри на Юридическия факултет към Софийския университет обаче публикува свое разследване, в което сравни трудовете на Илиев и Киселова.

Публикацията твърди, че при сравняване на книгите на двамата десетки страници са напълно идентични, с малки разлики от някои думи, които при Илиев са съкратени.

Изследването на доц. д-р Наталия Киселова е основата на нейната докторска работа и е писано през 2008 г. Книгата на кандидата за вътрешен министър е публикувана през 2015 г.

Извън факта, че ако плагиатство се докаже, то това е наказуемо, въпросът дали Илиев е плагиат се оказа централен за ИТН, тъй като само преди седмица партията обвини служебния министър на финансите Асен Василев в "кражба на интелектуална собстеност". Впоследствие от формацията на Слави Трифонов обявиха, че няма как човек откраднал интелектуален труд да е кандидат за пост от тяхно име.

Във вторник заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов каза в парламента, че Илиев ще съди всеки, който твърди, че той е плагиат. По-късно от Софийския университет "Св. Климент Охридски" казаха, че ще проверят случая със съмненията около авторството на Илиев, ако получат сигнал за това.

От Барбадос, през БСП до МВР - защо Петър Илиев е толкова важен за "Има такъв народ"?
Как Трифонов представи Илиев

Когато основателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов представи първия вариант на правителство начело с Николай Василев, Илиев беше предложението за министър на правосъдието. Трифонов го представи с думите:

"На 43 г., говори четири езика. Юрист, завършил магистратура в Софийски университет "Св. Климент Охридски" с пълно отличие".

По думите на шоумена Илиев е специализирал "английско търговско право", "право на ЕС" и "американско право" . Илиев е асистент в катедрата "Конституционно право" в Софийския университет. Доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тема.

Илиев попада в "Има такъв народ" след като консултира "Шоуто на Слави" за провеждането на референдума за реформа на изборната система през 2016 г.

Почетен консул на офшорна дестинация

От 2017 г. Илиев е почетен консул на Барбадос в България. Позицията се разкрива по време на служебното правителство на Огнян Герджиков по предложение на тогавашния външен министър Ради Найденов. Найденов е номинация на ИТН за външен министър и сега.

Остров Барбадос е една от най-популярните офшорни зони в света. През 2020 г. Европейският съюз добави Барбадос в "черния списък" за "несъдействащи юрисдикции за данъчни цели", т.нар. "данъчни убежища". Страната беше извадена от списъка през януари тази година.

Наред с правната си кантора, Илиев регистрира и счетоводно и консултантско дружество – "Легамакс акаунтинг" ЕООД и "Легамакс консултинг" ЕООД.

Кой е Петър Илиев - вечният "предпоследен" кандидат за министър от ИТН |  boulevardbulgaria.bg
Какво е "Адвокат на годината"?

В биографията на Петър Илиев пише, че като адвокат на годината за 2019 г. е носител на "най-авторитетната награда и най-високото признание в адвокатската професия в България".

Наградата "адвокат на годината" е част от Националните награди за правосъдие, които са частна инициатива на юристката и пиар Нина Хамилтън. Медиен партньор на събитието беше изданието "Правен свят". През 2017 г. то смени собствеността си и рязко промени политиката си, като насочи съдържанието си срещу критиците на прокуратурата и ВСС. Две години по-късно главният редактор на сайта стана част от екипа на избрания за главен прокурор Иван Гешев.

От Барбадос, през БСП до МВР - защо Петър Илиев е толкова важен за "Има такъв народ"?

Видео: Студио Х, 7/8 ТВ
Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.