Сигнализирай!

Илон Мъск обяви, че Tesla вече разработва хуманоидни роботи (снимка)

Gospodari.com
Gospodari.com
20.08.2021 г.
9
0

Милиардерът-изобретател Илон Мъск заяви, че основаната от него компания за електически автомобили Tesla вече разработва хуманоидни роботи, пише The Verge.

Прототипът на робота ще се базира на опита на компанията с автоматизирани превозни средства във фабриките му, както и ще ползва част от хардуера и софтуера, захранващи системите за автономно шофиране автопилот.

Мъск многократно е изразявал страховете си от препускащия изкуствен интелект, но сега смята, че компанията му планира да го направи "приятелски".

Хуманоидният робот ще бъде висок 1,5 метра, ще тежи около 57 килограма и ще притежава екран вместо лице. Кодовото наименование на прототипа е "Оптимус" и предполагаемо ще се появи "някъде през следващата година".

"Оптимус" че бъдат програмирани да изпълняват задачи, "които са опасни, повтарящи се или скучни", твърди сайтът на компанията.

"Смятам, че в бъдеще физическата работа ще бъде въпрос на избор", каза Мъск. "Ако искате да я вършите, то можете."

Историята на Tesla е низ от фантастични идеи, някои от които никога не са се разраствали дотам, че да видят бял свят. Като например суперзареждаща мрежа, задвижвана от соларна енергияили роботизирани зарядни устройства в "змийски стил", така че всеки може сам да прецени дали "Оптимус" или Tesla Bot някога ще види бял свят.

Илон Мъск: Мозъчният чип “Neuralink” може да започне тестове с хора до края на годината

Все пак обаче компанията е там, където я виждаме днес само благодарение на чистата амбиция на създателя си Мъск. Попитан относно краткосрочните прогнози за навлизането на роботиката в индустрията, той отговори, че „ще трябва да видим“.

Източник: The Verge

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.