Сигнализирай!

Ето колко голям процент жени говорят за повече домашно насилие покрай Covid-19

Gospodari.com
Gospodari.com
05.03.2022 г.
23
0

Ето колко голям процент жени говорят за повече домашно насилие покрай Covid-19. Данните са на статистическата агенция Евробарометър.

Ето в кои български градове са най-големите кредитни длъжници

Ето колко голям процент жени говорят за повече домашно насилие покрай Covid-19

Според 77% от жените в ЕС, пандемията от Covid-19 е довела до засилване на физическото и емоционалното насилие срещу тях. Като този процент варира от 93% в Гърция до 47% в Унгария

Четирима от всеки десет интервюирани (38%) заявяват, че пандемията е оказала отрицателно въздействие върху доходите на жените. Също върху равновесието между професионалния и личния им живот (44%) и върху времето, посветено на труд срещу заплащане (21%).

Психичното здраве на жените също се е повлияло от пандемични ограничения като локдаун и вечерен час (41% на равнище ЕС) и ограниченията за броя на хората, с които могат да се срещат (38%).

Призивът

Жените призовават евродепутатите за борба с трафика на хора и сексуалната експлоатация. Също за борба с психическото и физическото насилие срещу жените и за равно заплащане на жените и мъжете.

По случай Международния ден на жената, отбелязван на 8 март, Европейският парламент възложи специално проучване сред европейските жени за оценка на въздействието на пандемията върху различни аспекти от техния живот.

Резултатите от проучването показват сериозно влияние на пандемията както на лично, така и на професионално равнище, включително голямо нарастване на насилието срещу жени.

Жените ясно определят няколко ключови мерки за справяне с проблема с насилието. 

Улесняване на подаването на сигнали за насилие срещу жени, включително на полицията (58% в ЕС, 62% в България). Увеличаване на възможностите за жените да търсят помощ, например чрез горещи телефонни линии (40% в ЕС, 56% в България).

Повишаване на осведомеността и обучението на полицията и съдебната система по този въпрос (40% в ЕС, 32% в България), увеличаване на финансовата независимост на жените (38% в ЕС и в България).

Ето колко голям процент жени говорят за повече домашно насилие покрай Covid-19

Източник: Europa

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.