Сигнализирай!

ЕС ще помогне на Украйна да се възстанови с парите на руски олигарси

Gospodari.com
Gospodari.com
19.03.2022 г.
28
0

ЕС ще помогне на Украйна да се възстанови с парите на руски олигарси, пише в. Сега.

Миналата сряда Съединените щати обявиха, че създават многонационална разследваща група, която да опише замразените активи на руски олигарси. В нея ще влизат представители също от Европепейската комисия, Великобритания, Франция, Италия, Германия, Австралия, Япония и Канада. Предполага се, че руските авоари зад граница на приближени до президента Владимир Путин лица възлизат на стотици милиарди евро.

Една от възможностите е да се използват активите за финансиране на военни репарации, които Русия би могла да откаже да изплати въпреки очевидната си вина за войната и за причинените разрушения и страдания в Украйна. Всяко решение как да се борави с активите на олигарсите трябва да бъде взето от държавите-членки. Очакват се продължителни съдебни битки.

"В момента активите са само замразени", каза говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер.

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари ЕС наложи санкции на десетки руски магнати. Сред тях и някои от най-богатите милиардери в страната. Няколко страни-членки запорираха активи като суперяхти, частни самолети и имущество. Само в Италия има замразени активи на стойност около 780 милиона евро.

ЕС ще помогне на Украйна да се възстанови с парите на руски олигарси

Зеленски: Време е за честни и смислени преговори

Настоящият режим на санкции позволява замразяване на активи и ЕС вече обяви, че създава работна група „Замразяване и конфискуване“ (“freeze and seize”) за обмен на информация между държавите-членки за по-добро прилагане на мерките.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че подкрепя създаването на фонд за солидарност с Украйна за предоставяне на основни услуги и посрещане на неотложните нужди на украинските граждани.Ако искате да подкрепите независимата и качествена 

ЕС ще помогне на Украйна да се възстанови с парите на руски олигарси

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.