Сигнализирай!

Вижте защо светът може да се изправи пред репродуктивна криза

Gospodari.com
Gospodari.com
15.11.2022 г.
22
0

Вижте защо светът може да се изправи пред репродуктивна криза – мъжете са с все по-малко сперматозоиди.

Изследователи предупреждават, че темпът на намаляване на броя на сперматозоидите при мъжете се ускорява. Ако не се предприемат действия за справяне с този проблем, хората могат да се изправят пред репродуктивна криза, съобщава bTV, цитирайки британското издание Guardian.

В проучването, публикувано в списание Human Reproduction Update, са участвали 153-ма мъже от 53 държави. Според резултатите между 1973 и 2018 година  средната концентрация на сперматозоиди е спаднала с 51,6% - от приблизително 101,2 млн. на милилитър до 49,0 млн. Общият брой на сперматозоидите е намалял с 62,3%.

Запознайте се с 8-милиардния жител на планетата (снимки)

Снимка: iStock

Намаляването на концентрацията на сперматозоиди се наблюдава в Европа, Северна Америка, Австралия, Централна и Южна Америка, Африка и Азия.

"Това е още един сигнал, че нещо не е наред със земното кълбо и трябва да се задействаме. Това е криза, с която е по-добре да се справим сега, преди да се стигне до критична точка, която може да не е обратима", коментира професор Хагай Левин, главен автор на изследването от Еврейския университет в Йерусалим.

Плодовитостта е застрашена, ако концентрацията на сперматозоидите спадне под около 40 млн., обяснява професорът. По думите му подобен спад очевидно представлява намаляване на способността на населението да се възпроизвежда.

Снимка: iStock

Спадът може да означава, че на двойките им е необходимо повече време, за да заченат. За много от тях обаче времето не е на тяхна страна. Много двойки отлагат опитите за зачеване, докато жената не навърши 30 или 40 години, когато нейната плодовитост вече е намалена.

Една от хипотезите зад тенденциите е, че роля могат да играят химикали, нарушаващи ендокринната система. Или други фактори на околната среда, които действат върху плода в утробата. Според експерти фактори като тютюнопушене, пиене, затлъстяване и неправилно хранене също могат да играят роля. Здравословният начин на живот пък може да помогне за увеличаване броя на сперматозоидите.

"Ключовият момент, който трябва да се отбележи, е, че това е отчайващо лоша новина за плодовитостта на двойките", коментира професор Ричард Шарп, експерт по мъжко репродуктивно здраве в Единбургския университет. По думите му новите данни показват, че тенденцията е световно явление.

"Тези проблеми не са проблем само за двойките, които се опитват да имат деца. Те са и огромен проблем за обществото през следващите 50 и повече години, тъй като все по-малко млади хора работят и подкрепят нарастващия брой възрастни хора", казва още той.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.