Сигнализирай!

Премиерите на Литва, Полша и Белгия посетиха Киев

Gospodari.com
Gospodari.com
27.11.2022 г.
23
0

Премиерите на Литва, Полша и Белгия посетиха в Киев.

В разговорите с украинския президент Володимир Зеленски Ингрида Шимоните, Матеуш Моравецки и Александър Де Кроо са изразили готовност да върнат дискусията за присъединяването на Украйна в дневния ред на НАТО.

В съвместно изявление Литва и Полша подчертават "значителната роля на Люблинския триъгълник за консолидирането на международната подкрепа за Украйна в противодействието на въоръжената агресия на Русия".

Евакуират граждани от Херсон, Зеленски критикува Кличко (видео)

„Потвърдихме готовността си да активизираме дискусията в Алианса относно поканата на Украйна за преговори за присъединяване към НАТО с оглед на предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс през 2023 г. Правителствата на Литва и Полша изразиха надежда за осезаем напредък по този път възможно най-скоро“, се казва още в изявлението.

Страните потвърдиха готовността си да продължат усилията за осигуряване на редовна и структурирана подкрепа от бюджета на ЕС за Украйна. Предвижда се и по-нататъшно участие във възстановяването и реконструкцията на инфраструктурата, пострадала в резултат на руската агресия.

Зеленски съобщи отделно и за разговорите си с премиера на Белгия. Обсъдено е състоянието на украинската енергийна система и нуждите на страната от подкрепа за възстановяването ѝ.

„Белгия е готова да предостави необходимите генератори на електроенергия и друго оборудване, което сега е жизнено необходимо за нашето общество и Украйна като цяло“, каза Зеленски.

По думите му държавните глави са говорили още за сътрудничеството между Белгия и Украйна в ООН. Обсъждани са още структурите на Европейския съюз, както за помощта при разминирането на украински територии.

От началото на войната повечето страни от ЕС подкрепят Украйна със средства, оръжия и обучение на войници.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.