Сигнализирай!

Шести световен рекорд за лекоатлет номер 1 в света (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
26.02.2023 г.
34
0

Шести световен рекорд за лекоатлет номер 1 в света. Арманд Дуплантис продължава да прекроява представите за спортно величие в дисциплината овчарски скок. Шведската суперзвезда поправи върховото постижение в историята за шести път в своята кариера. Олимпийският шампион постигна резултат от 6,22 метра.

https://twitter.com/AFP/status/1629617328198492160?s=20

Постижението на Дуплантис се случи по време на турнира в зала във френския град Клемон-Феран. Той започна състезанието скромно, подсигурявайки си успешен опит на 5,71 метра. Последва предодоляване на 5,81 от първия път, за да се стигне до първата му грешна стъпка на 5,91. След като взе и тази височина, но от втория опит, Дуплантис поиска 6,01. Очевидно усещайки се във форма, той мина и тази летва с лекота.

Нидерландка счупи най-стария рекорд в леката атлетика (видео)

Image

Тогава дойде и моментът за историята. Шведът поиска летвата да бъде вдигната на 6, 22 метра. Това е със сантиметър повече от досегашното му най-добро постижение. Въпреки че започна с два неуспешни опита, Мондо не загуби вяра. При третия си шанс той прескочи летвата с огромен аванс и световният рекорд бе факт. Това се случи пред очите на бившия рекордьор в дисциплината Рено Лавиени от Франция, който е и организатор на въпросния турнир.

https://twitter.com/ajlabs/status/1629826839752458241?s=20

За 23-годишния Дуплантис това вече е шеста поправка на световния рекорд. Така той изпреварва друг французин - Тиери Винерон, който е чупил рекорда в овчарския скок пет пъти. Над всички в това отношение продължава да бъде Сергей Бубка. Украинецът е поставял световен рекорд 17 пъти в кариерата си. Предното върхово постижение на Дуплантис бе поставено по време на Световния шампионат в Юджийн, САЩ, миналата година. Той бе избран за лекоатлет номер 1 в света за миналата година.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.