Сигнализирай!

Противоречиво на "зелената" си стратегия, Германия пуска спрени въглищни ТЕЦ-ове

Gospodari.com
Gospodari.com
04.10.2023 г.
24
0

Противоречиво на "зелената" си стратегия, Германия пуска спрени въглищни ТЕЦ-ове. Според съобщение на Министерството на икономиката в сряда кабинетът в Берлин е приел заповед, която позволява подновяването на активирането на блокове, принадлежащи на RWE AG и LEAG. Този ход трябва да спомогне за икономията на газ и да предотврати недостига на доставки през предстоящия отоплителен сезон, предаде dir.bg.

Целта на страната е да гарантира, че най-голямата икономика в Европа може да запази осветлението при пик на търсенето. Миналогодишната енергийна криза принуди Гермяания да разчита в по-голяма степен на въглища за производство на електроенергия. За да компенсира недостига на ток, правителството изгражда допълнителна инфраструктура за втечнен природен газ. А също така планира да построи нови газови електроцентрали, които по-късно могат да бъдат преобразувани във водородни.

Германия забранява отоплението на газ и петролни продукти (видео)

В същото време държавата прие законопроект за постепенно премахване на конкретните системи за отопление. Целта на закона е да насочи държавата по пътя към климатично неутрално отопление в бъдеще. Законът предвижда, че от 2024 г. в новопостроените сгради трябва да се гарантира, че инсталираното отопление генерира най-малко 65 процента от топлината от възобновяеми енергии.

Министерството на икономиката заяви, че решението за възобновяването на въглищните централи няма да се отрази на целите на Германия в областта на климата.

Официално плановете на Берлин са да спре използването на въглища за производство на електроенергия до 2038 година. Те трябва да бъдат заменени от зелена енергия, а в преходния период - от природен газ.

Войната, която започна Русия в Украйна, обаче за кратко блокира тези планове, тъй като доставките на природен газ намаляха съществено. Германия обаче работи активно за разнообразяване на източниците - изгражда терминали за втечнен газ и договаря още количества от Норвегия. В своето заявление през март т-г. Берлин съобщи, че ще плати компенсации на RWE и LEAG в размер на 4,35 млрд. евро.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.